Novosadska pijanistkinja Branka Parlić gostovaće 14. i 15. marta u Murskoj Soboti, gde će u galeriji Pomurskog akademskog centra izvesti najpoznatije klavirske kompozicije francuskog ekscentrika Erika Satija. Branka Parlić saopštila je za Portal SEECULT.org da će slovenačka publika videti na tim koncertima i kratki nemi film „Entr’acte“ iz 1924.

Novosadska pijanistkinja Branka Parlić gostovaće 14. i 15. marta u Murskoj Soboti, gde će u galeriji Pomurskog akademskog centra izvesti najpoznatije klavirske kompozicije francuskog ekscentrika Erika Satija. Branka Parlić saopštila je za Portal SEECULT.org da će slovenačka publika videti na tim koncertima i kratki nemi film „Entr’acte“ iz 1924. za koji je Sati napisao muziku. Film „Entr’acte“ urađen je prema scenariju Fransisa Pikabije, u režiji Renea Klera, kome je to bio drugi film u karijeri, posle „Pariza koji spava“. Pored Satija, u filmu se pojavljuju i Fransis Pikabija, Man Rej i Marsel Dišan.
To je drugi nastup Branke Parlić u Murskoj Soboti. Pre dve godine održala je koncert sa delima Filipa Glasa. Branka Parlić je prva i promovisala Satija na prostoru bivše Jugoslavije još krajem 80-ih godina – prvu ploču sa njegovom muzikom „Inites“ snimila je 1988. Posle koncerata u Novom Sadu, Beogradu i Ljubljani, ta ploča je prihvaćena širom bivše zemlje, a mnogi umetnici koristili su tu muziku, među kojima i Mitar Subotić Suba (Rex Illusivii), Haris Pašović u pozoristu, Balint Szombaty u performansu „36 pesnika“, Miroslav Mandić u performansu „100 dana hodanja za Ernesta Jingera“…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari