Istočna Evropa poslednjih godina pravi je hit za filmadžije iz SAD i Evrope. Niski troškovi, obučeni profesionalci, dobro očuvani predeli i arhitektura komunističke ere, uzrokovali su da stranci krenu sa kupovinom lokalnih studija, naglašavajući kako će ceo region postati „novi Holivud“.

Istočna Evropa poslednjih godina pravi je hit za filmadžije iz SAD i Evrope. Niski troškovi, obučeni profesionalci, dobro očuvani predeli i arhitektura komunističke ere, uzrokovali su da stranci krenu sa kupovinom lokalnih studija, naglašavajući kako će ceo region postati „novi Holivud“. „Sledeće godine najveći studio u Evropi, ne samo po veličini već i po aktivnosti, biće ovaj“, sa ponosom kaže Dejvid Varod iz američke kompanije Nu Image/Millenium Films, koji su kupili bugarski studio „Bojana“ 2005. Sam studio izgrađen je 30-ih godina prošlog veka, i bio je u prilično lošem stanju dok ih Nu Image nisu kupili i najavili da će uložiti 30 miliona evra tokom naredne tri godine. U studiju se već snima holivudsko ostvarenje „The Code“ sa Antoniom Banderasom i Morganom Frimenom. Da će lokacija biti itekako interesantna u budućnosti pokazuju sledeće brojke – snimanje u Bugarskoj je šest puta jeftinije nego u SAD, 35 odsto jeftinije nego u Češkoj, pa i dalje malo jeftinije nego u susednoj Rumuniji.

Holivudski scenaristi štrajkuju od danas

Filmski i televizijski scenaristi u Holivudu odlučili su da sa svojim najavljenim i izglasanim štrajkom počnu danas. Njihovi zahtevi se odnose na veću zaradu od DVD, drugih elektronskih izdanja i interneta. Sada se očekuje potez poslodavaca koji treba da se slože sa većim izdvajanjima za scenariste. U subotu su scenaristi radili na finalizaciji ideje o tome kako će njihov štrajk da izgleda, a za nedelju je bio predviđen sastanak koji je mogao da spreči njihovo stupanje u štrajk, ali nije održan.

Ali, i Rumunija dobro prolazi pošto su tu snimani „Amen“ Koste Gavrasa, „Cold Mountain“ Entonija Mingele, kao i filmovi Kristijana Kariona i Dejvida Jejtsa. Međutim, nije sve ni u troškovima. Prag neće izgubiti tako lako na popularnosti, pošto češki profesionalci jesu skuplji ali su i kvalifikovaniji. Roman Polanski, koji je „Olivera Tvista“ snimao u čuvenom Barandovu, kaže da je ono što je tu dobio „među najboljim na svetu“. Stoga ne čudi što je u Češkoj sniman „Kazino Rojal“, „Letopisi Narnije: Lav, veštica i orman“ i „Princ Kaspijan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari