Čiji se glas čuje - poezija, muzika, rokenrol 1Foto:. tombodor/ freeimages

Svetski dan poezije 21. marta, ove godine posvećen je glasu i muzici teksta, a oko njegovog obeležavanja u Beogradu naredna dva dana angažovali su se: Kulturni centar, Dom omladine, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Poljska ambasada u Srbiji, Knjižara Beopolis, Biblioteka „Jovan Popović“ iz KiKinde, Klub i galerija „Polet“.

Pokrovitelji festivala koji će okupiti pesnike iz celog sveta su: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije. Najavljeni su razgovori u knjižari, književni kafei, koncerti i performansi.

– Ovogodišnji festival posvećen je glasu i muzici teksta, kao i odnosu poezije i muzike. Književnost je u tesnoj vezi s muzikom, od njihovih zajedničkih sinkretičkih pra-korena do danas. U zaglušujućem svetu kakofonije i novih preraspodela društvenih moći, čini se da je važno iznova postavljati pitanja: čiji se glas – glasovi zapravo čuju, koga slušamo, koga ćemo slušati – poslušati…Zato će programska novina 17. izdanja ove manifestacije biti koncertna linija programa u okviru koje će nastupati bendovi i grupe umetnika, čije se stvaralaštvo bazira na kombinaciji savremenih ili klasičnih poetskih tekstova i nove muzike – rokenrola. Poslednjih godina veoma je primetna aktivnost upravo ovakvih muzičkih bendova, kantautora i umetničkih grupa koji su spojivši rok, pop, bluz i novi zvuk sa poetskim tekstovima izgradili svoj muzički stil jasnog društveno-angažovanog stava, a s druge strane, sve su brojniji pesnici koji spajaju elemente  rokenrola, pop kulture i klasične književnosti u svojoj poeziji, kažu urednici ovogišnje manifestacije Zvonko Karanović i Olivera Stošić Rakić.

Povodom 17. Svetskog dana poezije u Beogradu će gostovati pesnici: Lućano Ćekinel (Italija), Ron Vinkler i Dragoslav Dedović (Nemačka), Eva Zonenberg (Poljska), Damir Šodan (Holandija), Primož Čučnik (Slovenija), Uroš Bojanović (BiH), Delimir Rešicki (Hrvatska), Jovica Ivanovski (Makedonija), Đani Gregori Forne (Francuska), kao i domaći autori: Radmila Lazić, Vladimir Kopicl, Dragan Bošković, Dragana Mladenović, Bojan Savić Ostojić, Ognjenka Lakićević, Miloš Živanović, Petar Matović, Maša Seničić, Bojan Marjanović, Dubravka Đurić, Nenad Milošević i Aleksandar Šurbatović. Najavljeni su koncerti grupa i muzičara: „Ah Ahilej“, „Kralj Čačka“, „Nebograd“, „The Vocal Clash“, „Orasi“ i Damir Šodan. Prevodioci na festivalu su: Biserka Rajčić, Ana Ristović, Dragan Mraović i Dragoslav Dedović.

Pesničko podne u NP

Povodom Svetskog dana poezije, Zadužbina „Dositej Obradović“ i i Narodno pozorište u Beogradu organizuju sutra „Pesničko podne “ na sceni „Raša Paović“ NP, kojim će se obeležiti 125 godina od rođenja jedinog jugoslovenskog i srpskog nobelovca Ive Andrića, kao i 70. rođenda savremenih pesnika Milosava Tešića i Slobodana Zubanovića. O Andrićevoj, Tešićevoj i Zubanovićevoj poeziji govoriće istoričari književnosti: Žaneta Đukić Perišić, Aleksandar Jovanović, Mileta Aćimović Ivkov. Stihove će kazivati glumci NP: Nebojša Kundačina, Andrej Maričić i Predrag Miletić. U muzičkom programu učestvovaće: solista Beogradske opere Mihailo Šljivić i violinista Sofija Glavičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari