Čitalište u dva veka 1Foto: TV Šabac

Skromno i prigodno Biblioteka šabačka obeležila je nedavno, 172 godine postojanja i rada.

Pozvani su najverniji čitaoci, oni koji se najviše druže sa knjigom i koji na najbolji način održavaju i odražavaju plemenitu misiju ove ustanove. Početak nije bio lak, prve knjige sakupljene su u jednoj kafani na Bairu, da bi pred Prvi svetski rat bibliotečki fond dostigao oko 30.000 knjiga kao i zavidan broj časopisa.

Međutim, pod austrougarskom okupacijom sve je spaljeno. Nakon rata, u gradu koji je izgubio polovinu stanovništva, i gde nije bilo očuvane zgrade, počeo je mukotrpni put oporavka. Biblioteka je promenila dvadesetak lokacija, ali je bila stožer kulturnog života u Šapcu. Posebno mesto u njenoj istoriji ima profesor Žika Popović, umnogome zaslužan za formiranje čitališta i obogaćivanje bibliotečkih fondova, ali i na prosvetiteljskoj aktivnosti, brojnim književnim i sličnim manifestacijama.

Tako je tridesetih godina ovde oformljeno društvo srpsko-francuskog, kao i srpsko-američkog prijateljstva, a formiran je i džez orkestar. Posle Drugog svetskog rata biblioteka je smeštena u nekadašnji eparhijski dvor, najstarije i najreprezentativnije zdanje u Šapcu, iz sredine 19. veka. Za proteklih tridesetak godina ovo zdanje dva puta je rekonstruisano, posebno su značajni radovi koji su eliminisali kapilarnu vlagu, a dobijen je i prostor u potkrovlju za čitaonicu.

Kao takvo zdanje je po zakonu o restituciji trebalo da se vrati u SPC, ali prilikom obeležavanja 150. godišnjice, vladika šabački Lavrentije rekao je da ovo zdanje treba da ostane hram knjige, i na najbolji način da vrši svoju misiju u narodu. Pored toga izgrađen je i Aneks biblioteke, na oko 2.500 kvadratnih metara korisnog prostora, gde je smešteno dečije i odeljenje periodike. Ujedno to je prvi objekat u gradu koji je namenski građen za jednu ustanovu kulture u Šapcu.

Biblioteka šabačka ima više od 200.000 knjiga i izuzetno vrednu zbirku periodike. Tako je između dva rata u Šapcu izlazilo 35 listova i časopisa, što govori o značaju i interesovanju za štampu. Ono što ovu ustanovu posebno krasi su čitaoci, čak 13.000 aktivnih članova biblioteke. S obzirom na broj stanovnika, 115.000, čitalaca,. to je prosek sa kojim se mogu pohvaliti samo pojedine nordijske zemlje.

Posebna briga o mladima

Biblioteka posebnu brigu vodi o mladim čitaocima, organizovane su brojne radionice kao i manifestacije koje okupe na stotine dece, kao što je „Biblišina ringe, ringe raja“. Takođe, organizuju se književne večeri sa aktuelnim piscima, promocije značajnih kulturnih događaja kao i izložbe, a upravo je otvorena izložba o Danilu Kišu.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari