Crnjanski u notama 1Foto: Nemanja Nešić, kompozitor

“Poletnost njegovih angažovanih pesama, bunt, kritika društva, ali i liričnost, kojoj je takođe sklon u jednom delu svog pesničkog opusa, pokrenuli su u meni, tada takođe mladoj osobi, potrebu za muzičkim impresijama te i takve poezije Crnjanskog”, izjavio je za list Danas novosadski kompozitor Nemanja Nešić pred preksutrašnji koncert (nedelja, 1. oktobar, 20.00), na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorištaSNP.

Koncert “Nove senke” u okviru projekta Muzička čitanka, autorsko je delo Nemanje Nešića, pisano za bend i orkestar, na stihove Miloša Cnjanskog. Aranžmane za orkestar i bend uradio je njegov brat, takođe kompozitor Svetozar Nešić, a diriguje Mikica Jevtić. Uvodnu reč daće književnik i kantautor, dr Miloš Zubac. 

Publika će biti u prilici da čuje šesnaest numera, podeljenih u četiri celine, među kojima su Priča, Mizera, Trag, Ja ti i svi savremeni parovi, Putnik…

U bendu će nastupiti: Nemanja Nešić (vokal, gitara), Svetozar Nešić (klavir), Jovan Letić (harmonika). Fedor Ruškuc (kontrabas) i Ištvan Čik (bubnjevi), a u orkestru: Vladimir Ćuković, Dragana Milošević, Marta Kojadinović, Roman Bugar, Marin Bugar (violine); Aleksandar Stankov, Ana Klem Aksentijević (viole); Milica Svirac, Katarina Ćirić (violončela); Milica Tomić (flauta); Nikola Jančić (klarinet); Srđan Paunović (saksofon); Slobodan Dragaš (truba); Milan Roksandić (horna); Slobodan Veselinović (trombon); Ivana Pavlović (harfa).

Generalni pokrovitelj koncerta je Uprava za kulturu Grada Novog Sada, u organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine. 

– Šta vas je inspirisalo u poeziji Crnjanskog da napišete muziku na njegove stihove?

Poezija Miloša Crnjanskog me je osvojila još kao studenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i on je prvi pisac kojem sam podario svoju muziku. Poznato je da je Crnjanski veći deo svojih pesama napisao kada je bio mlad, u periodu između dva velika rata. Uradio sam ukupno šesnaest numera, i sve su komponovane u drugoj polovini 90-tih godina.

– Ali, evo, i posle dve decenije njegovi stihovi su vam inspirativni…

Iz današnje perspektive, kada sam se muzički dosta promenio, moje numere mi izgledaju prilično zanimljivo, a posebno će biti drugačije, jer će ih za ovaj koncert aranžmanski uskladiti i objediniti Svetozar Nešić, takođe kompozitor, a moj brat, i to za Mali simfonijski orkestar i bend, kojim će dirigovati Mikica Jevtić, a uvodnu reč na koncertu daće dr Miloš Zubac, književnik i kantautor.

– Da li je ovo prvi put da će projekat biti izveden i da li nam možete preneti kako izgleda uzbuđenje kompozitora kada će prvi put, sa aranžmanima i na sceni, čuti svoje delo?

Ovako pripremljeno delo, biće premijerno izvedeno. Četiri, od ukupno šesnaest numera, nalaze se i na mom CD-u sa grupom “Revir”, koji i nosi naslov po pesmi Miloša Crnjanskog, “Partenon”. U ovom aranžmanu, sa orkestrom, pesme koje sam uradio kao klasične pop-rok numere, dobiće drugačiji oblik. Ceo koncert je klasičarski tretiran, imaće četiri stava, a svaki stav po četiri numere. Izuzetan je osećaj stati uz sve te sjajne muzičare, dirigenta, i zapevati stihove koje volite, i koje ste oduvek želeli baš tako da izvedete. To će za mene biti novo i veoma bitno iskustvo.

– Crnjanski nije jedini pesnik koji vas je inspirisao. Nedavno je objavljen i CD „Sve što slutnja šapne“ sa vašom muzikom na stihove Dobriše Cesarića. 

Upravo tako. Poezijom se, kao kompozitor, bavim već dvadesetak godina. U poslednje vreme, najviše sam okrenut Dobriši Cesariću, velikom hrvatskom pesniku, a rad na njegovoj poeziji doneo mi je izdanje u zagrebačkom Croatia Records-u, koje je i dalje aktuelno i koje promovišem. Pored toga, veliki opus imam i sa muzikom pisanom na stihove Miloša Galetina, a biće objavljen i CD urađen sa tamburaškim ansamblom “Zorule”. Komponovao sam, u manjoj meri, i na poeziju Jovana Dučića, Zmaja, Miloša Zubca, Vladislava Petkovića Disa, kao i na stihove pesnikinje za decu Tatjane Pupovac, pošto mi je posebno drago kada komponujem za najmlađe.

Ulaz na koncert je slobodan. Dakle, ko želi da provede nedeljno veče uz neprolazne stihove Crnjanskog ukomponovane u autorsko delo Nemanje Nešića, pa da otkrijemo da li će noć na nas da “svile prospe”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari