Najbolja predstava upravo završenog, petog Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar po odluci žirija je „Čudo u Poskokovoj Dragi“ Anta Tomića u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

 Žiri u kojem su bili: dramska umetnica Aleksandra Nikolić, predsednica, i reditelj Miloš Jagodić i dramaturg Branislav Nedić, pogledavši šest predstava iz takmičarskog programa festivala, nagradu za režiju dodelio je Kokanu Mladenoviću za predstavu „Opera ultima“ autora Bomaršea, Kokana Mladenovića i Kate Đarmati u izvođenju Novosadskog pozorišta / ?jvidÚki SzÝnhßz-a. Nagrada za najbolju glumicu festivala pripala je Emina Elor za ulogu Rozine u istoj predstavi, a nagradu za najboljeg glumca dobili su Srđan Sekulić i Marko Makivić za uloge blizanaca Branimira i Zvonimira Poskoka u predstavi „Čudo u Poskokovoj Dragi“.

Specijalna nagrada ove godine nije dodeljena. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva.

U glavnom programu festivala, koji se odvijao u Smederevu od 14. do 20. jula pod sloganom Čudo je moguće, pored nagrađenih nastupili su Teatar „Maska“ iz Bukurešta (Rumunija) sa predstavom „Pjero ludak“ po scenariju i režiji Mihala Malaimarea, Šabačko pozorište sa predstavom „Mladi Staljin“ Džona Hodža u režiji Nebojše Bradića, Akademija umetnosti iz Beograda sa predstavom „Per Gint“ Henrika Ibzena u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović, Narodno pozorište iz Užica sa predstavom „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Ive Milošević. U čast nagrađenih, Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ izvela je predstavu „Zvezdana prašina“ Dušana Kovačevića u režiji Marka Đurića.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Grada Smedereva i Ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari