Fest, 35. beogradski međunarodni filmski festival, pod sloganom „Da li si kadar za Fest?“, biće održan od 23. februara do 4. marta u dvoranama Sava centra, Doma sindikata, Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenske kinoteke, najavljeno je juče na prvoj Festovoj konfreneciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Fest, 35. beogradski međunarodni filmski festival, pod sloganom „Da li si kadar za Fest?“, biće održan od 23. februara do 4. marta u dvoranama Sava centra, Doma sindikata, Kulturnog centra Beograda i Jugoslovenske kinoteke, najavljeno je juče na prvoj Festovoj konfreneciji za novinare u Skupštini grada Beograda. Kako je podsetila Gorica Mojović, iz gradskog sekretarijata za kulturu, među devet međunarodnih manifestacija čiji je osnivač Beograd, dve najpopularnije su Sajam knjiga i Fest, filmski festival za koji uvek vlada veliko interesovanje i koji je dobro posećen, što je potvrdilo i prisustvo brojnih novinara na jučerašnjoj konferenciji.
Fest otvara novi film Srdana Golubovića „Klopka“, koji će premijerno biti prikazan na Berlinskom festivalu, a koji je nemačko-srpska koprodukcija, najavio je selektor i umetnički direktor Miroljub Vučković. Na Festu će biti prikazano još nekoliko domaćih filmova, među kojima i novi film Mladomira Puriše Đorđevića – „Dva“, potom filmovi „Zabranjeni bez zabrane“ Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića (u okviru programa dokumentranih filmova „Činjenice i slagalice“), novi film Mladena Matičevića „Kako sam postao heroj“, „Film Noir“ Srđana Penezića i Rista Topaloskog, i to, u glavnom programu „Horizonti“ kao jedna od gala premijera.
Fest će obeležiti i dve značajne ličnosti iz sveta umetnosti i kulture – Slavoj Žižek (predstavlja se „Perverznim vodičem kroz film“) i Robert Vilson, jedna od najznačajnijih figura svetskog pozorišta.
Pored ranijih programskih celina – Horizonti – filmovi učesnici i nagrađeni na brojnim svetskim festivalima reditelja kakvi su Mel Gibson, Alehandro Gonzales Inaritu, Aki Kaurismaki, Robert Altman, Lars fon Trir; Činjenica i slagalica; Svetionika – filmova otkrića mladih reditelja (u okviru ove celine biće prikazana i jedna zasebna koja predstavlja rumunsku kinematografiju „Rumunski het trik + 1“), tu su i Nemačko putovanje – program najnovijih nemačkih filmova među kojima je i ovogodišnji kandidat za Oskara „Tuđi životi“, Fantazija, koja će prikazati azijske filmove u žanru fantastike, a među njima su i film venecijanskog laureata Čang Ke Đija, kao i novi film Kim Ki Duka „Žena na plaži“. Gospođice je program posvećen ženama rediteljima, a Evropa van Evrope, program prvi put realizovan na prošlom Festu, prikazaće osam filmova, nastalih van Evropske unije i na Bliskom istoku, koji će se ove godine i takmičiti. Žiri će biti sastavljen od stranih i domaćih predstavnika, a nagrada je umetničko delo. Inače program „B to B“, u okviru koga se prikazuje ova filmska celina, pored toga što će u njemu od 2. do 4. marta učestvovati brojni domaći i strani producenti, autori i to ne samo iz regiona, ponovo će omogućiti filmskim stvaraocima da dođu do finansija za svoja dela – tri puta po 7.000 evra.
Na Festu će biti prikazano oko 80 filmova iz 30 zemalja, zajedno sa omažima i retrospektivama u Kinoteci.
Osim saradnje sa stranim producentima, i ove godine ostvarena je dobra saradnja i sa svim domaćim distributerima, istakao je Miloš Paramentić, direktor direkcije Festa, a dvadesetak filmova naći će se u bioskopima nakon Festa. Finansijska konstrukcija je zaokružena, dodao je on. Od grada je dobijeno deset miliona dinara, na zahtev za 11 miliona od Ministarstva kulture, pokrovitelja festivala, još nije odgovoreno, ostatak će obezbediti sponzori. Inače, planirano je oko 40 miliona dinara, od kojih će se Fest, ako ih sve i obezbedi, kao dobar domaćin, naglasio je Paramentić, truditi da potroši manje – oko 34, 35 miliona, a ostatak će, kao i prošlogodišnjih šest-sedam miliona od prodaje ulaznica, iskoristiti za pripremu narednog, 36. Festa. Na Festu nema inflacije, rekao je on, pa je cena ulaznica ove godine ista kao prethodne – od 150 do 250 dinara. Prodaja pojedinačnih ulaznica, kao i kompleta počinje 1. februara, a prodaja kompleta sa popustom od deset odsto traje do 7. februara. Marketinšku kampanju Festa, ove godine, osmislila je agencija Komunis. Ono što javnost često najviše zanima – imena gostiju festivala i to pre svega stranih, biće saopštavana jedno po jedno, kako oni budu potvrđivali svoj dolazak, a zasad sigurno stiže Bob Refelson, menadžer zaslužan za „otkriće“ Džesike Lang i Džeka Nikolsona, onakvog kakvog ga danas znamo, autor nekoliko filmova, među kojima i rimejka „Poštar uvek zvoni dva puta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari