Dani evropske baštine u Kladovu i Negotinu 1Foto: Arheološki muzej Đerdapa Kladovo/Ivan Radojković

Kako je izgledao svakodnevni život žena u rimskom periodu, koliki su značaj imali robovi u rimskoj privredi, kakva je tada bila briga za starije, kako je to bilo biti Sirijac na obali Dunava, čime su se igrala deca pre 2000 godina – na sva ova pitanja odgovor će dati kustos arheolog Arheološkog muzeja Đerdapa, Vujadin Vujadinović na večerašnjem predavanju u galeriji biblioteke u Kladovu.

Predavanje i razgovor na ovu temu organizuju se u okviru Dana evropske baštine i kako kažu u Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo ideja je da se građa za ovo predavanje u najvećoj meri crpi iz nalaza koji se čuvaju u Arheološkom muzeju Đerdapa. Podsećaju takođe da se istovremeno obeležava se i 25 godina od osnivanja Arheološkog muzeja Đerdapa u Kladovu.

Postavka Arheološkog muzeja Đerdapa prezentuje praistorijske, rimske, ranovizantijske ili srednjovekovne nalaze, u hronološkom rasponu od preko deset hiljada godina. Veliki broj izloženih predmeta predstavlja istinske raritete, baštinu koja po važnosti prevazilazi granice Srbije. U galerijama ovog muzeja u Kladovu izloženo je preko 1.500 prvorazrednih eksponata Zbirke Đerdap, otkrivenih na više od 100 lokacija ove regije. Svi predstavljaju različita dostignuća prošlih kultura, predmete iz svakodnevnog života praistorijskih zemljoradnika, običaje i verovanja kultura kamenih i metalnih doba, oruđa kojim su ljudi nekada pripitomljavali svoj svet, nakit i ukrase za odeću kojima su potvrđivali svoj status.

Dani evropske baštine u Negotinu biće večeras obeleženi premijernim prikazivanjem filma Negotinske pivnice autora mr Danila Petrovića u dvorištu Mokranjčeve kuće u Negotinu. Projekciju zajednički organizuju Muzej Krajine u Negotinu i Ekološko udruženje “Badem” čiji je predsednik Danilo Petrović.

-Film o Negotinskim pivnicama nastao je u okviru projekta i uz finansijsku podršku Opštine Negotin i Fondacije Eliksir iz Šapca – rekao nam je Petrović koji se po odlasku u penziju, bio je profesor biologije u Negotinskoj gimnaziji, intentzivnije posvetio snimanju dokumentarnih filmova za koje je na više međunarodnih festivala bio nagrađivan.

Negotinske pivnice ili pimnice su kompleksi vinskih podruma u ovdašnjoj vinskoj regiji u blizini sela Rajac, Rogljevo, Štubik i Smedovac. Ova naselja  kamenih kuća služila su za proizvodnju i čuvanje vina. Negotinske pivnice su 2010. godine predložene za preliminarnu listu svetske baštine Uneska. Projekciju Petrovićevog filma pratiće prezentacija i degustacija vina negotinskih vinarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari