Jubilarni, deseti Novogodišnji koncert Centra za muziku i ArtLink laureata biće održan 3. januara u 12 sati u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Svi posetioci na poklon dobijaju CD violiniste Davida Horvata, dobitnika nagrade za 2014. koji je upravo primljen na Kraljevski koledž za muziku u Londonu.Na najnovijem CD izdanju, David Horvat izvodi dela Franka, Ernsta i Izaija. Na programu koncerta publika će imati prilike da čuje Mocartov kvintet za violinu, dve viole, čelo i hornu kao i dela Rahmanjinova, Glijera, Čajkovskog.

ArtLink, umetnička asocijacija, dodelila je po jedanaesti put godišnju prestižnu nagradu ArtLink – Sosijete Ženeral Najperspektivniji mladi umetnik u Srbiji. Do sada su tu nagradu dobili sada već istaknuti umetnici mlađe generacije, među kojima su violinisti Stanko Madić, Una Stanić i Natalija Isaković, pijanistkinje Sanja Bizjak, Mirjana Rajić i Sara Vujadinović, čelisti Nemanja Stanković i Irena Josifoska, gitarista Vojin Kocić i drugi. Nagrada za 2015. godine po prvi put ide u ruke jednog duvača – sedamnaestogodišnjeg horniste Urmina Majstorovića, koji je trenutno student prve godine Akademije umetnosti u Novom Sadu. Umetnička direktorka ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković i Mirjana Lazarević, muzički urednik Centra za muziku Kolačeve zadužbine već desetu godinu čine okosnicu žiriju za nagradu u kome su se smenjivala najveća imena iz sveta umetničke muzike kod nas.

Mladi laureat će, nastupiti zajedno sa svojim gostima u organizaciji Centra za Muziku Kolarčeve zadužbine i ArtLink-a. Gosti će biti dobitnici nagrade iz prethodnih godina naši istaknuti mladi umetnici violinista David Horvat i čelistkinja Irena Josifoska, pijanista Uki Ovaskainen i violistkinje Anja Gavrilović i Marija Milenković.

Laureat za 2015. godinu, Urmin Majstorović rođen je 1998 u Beogradu kao najmlađe dete u porodici u kojoj su i troje ostale dece uspešni profesionalni muzičari. Od svoje pete godine svira violinu, od sedme i klavir a od jedanaeste i hornu. Urmin je student I godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na instrumentu horna u klasi profesora Nenada Vasića, a nastavio je i veoma uspešnu saradnju sa profesorom Igorom Lazićem pod čijim mentosrstvom svira od početka bavljenja hornom. 2014 godine bio je u Ljubljani na kursu kod prof. Kristijana Lamperta.

Laureat je mnogih takmičenja svirajući kao solista i u kamernim sastavima. Ova nagrada doneće Urminu pored novčane, seriju koncerata, saradnju sa istaknutim umetnicima, snimanje CD izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari