Eksperimentalni film „Destricted“ poznatih svetskih vizuelnih umetnika, među kojima su Marina Abramović, Matju Barni i Gaspar Noe, biće premijerno prikazan 13. januara u posebnom programu Festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma (Paris Tout Court) u Parizu, koji je počeo 9.

Eksperimentalni film „Destricted“ poznatih svetskih vizuelnih umetnika, među kojima su Marina Abramović, Matju Barni i Gaspar Noe, biće premijerno prikazan 13. januara u posebnom programu Festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma (Paris Tout Court) u Parizu, koji je počeo 9. januara u pariskom bioskopu „Arlekin“, javlja za Portal SEECULT.org Džana Mujadžić. Peto izdanje Festivala „Paris Tout court“, koji traje do 16. januara, predstavlja bogatstvo savremenog filmskog stvaralaštva, kombinujući dela mladih talenata i prenošenja iskustva i pogleda na kratki film renomiranih umetnika. Omnibus „Destricted“, američko-britanska koprodukcija kojom sedmoro poznatih umetnika istražuje teme seksa i pornografije, predstavljajući i eksplicitne scene, već je prikazan na nizu renomiranih festivala prošle godine (Sandens, Kan, Lokarno, Edimburg, Amsterdam…), a zabranjen je za mlađe od 17 godina.
Osim radova „Balcan Erotic Epic“ Marine Abramović, „Hoist“ Matjua Barnija i „We Fuck Alone“ Gaspara Noa, „Destricted“ čine i filmovi „Impaled“ Larija Klarka, „Death Valley“ Sema Tejlor Vuda, „House Call“ Ričarda Prinsa i „Sync“ Marka Brambile. Film će biti prikazan u programu „Avant premiere“, jednoj od sekcija pariskog festivala, a trebalo bi da ga predstavi Noe.
U međunarodnoj konkurenciji, koja obuhvata šest programa sa tridesetak filmova iz oko 50 zemalja, biće prikazan, između ostalog, i film „Motion Report“ Verice Patrnogić iz Beograda. Frankofonski takmičarski program, koji sadrži približan broj filmova kao i međunarodni, prikazaće najbolja ostvarenja godine, kako igrana, animirana, tako i dokumentarna i eksperimentalna. Filmovi su iz Francuske, Švajcarske, zemalja Beneluksa, Kvebeka, Magreba, zapadne Afrike.., a projekcije obavezno prate susreti sa glumcima i rediteljima. U nacionalnoj panorami, u okviru šest programa, biće prikazano dvadesetak ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari