Integralno izdanje superjunačkog stripa o filmskom arhivisti „Kapetan Nitrat“, čije se moći zasnivaju na energiji koju u sebi čuvaju nitratne filmske trake, predstavljeno je juče u Jugoslovenskoj kinoteci.

 Idejni tvorac i scenarista četiri grafičke novele, koje su objedinjene pod istim koricama povodom 65 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, jeste Borislav Stanojević, inače upravnik biblioteke Kinoteke. On je kreirao ovog superheroja 1995. godine zajedno sa likovnim umetnikom Sinišom Radovićem, da bi se kasnije u crtačkom delu priključio i Aleksandar Sotirovski.

Prema Stanojevićevim rečima, njegov junak predstavlja doprinos edukaciji o filmskoj arhivistici na nov i svež način.

– Hteo sam da približim arhivistiku onima kojima to nije blisko. Osim toga, volim herojštinu i stripove, pa je ovo za mene bilo fenomenalno novo igralište koje mi je dopustilo da se vratim u detinjstvo. Uspeli smo da pomirimo filmsku arihivistiku, istoriju filma i edukaciju i promovišemo tu kulu od slonovače, što je bilo vrlo teško – istakao je autor.

On je napomenuo da je slavnu muzej Luvr došao na sličnu ideju deset godina nakon njih (2005. godine), i da su tako kasnili za nečim što je Kinoteka, koja stalno pokušava da održi kontakt sa svojom publikom, promovisala mnogo ranije.

Radović je istakao da je pravi i jedini autor Borislav Stanojević, budući da je on osmislio čak i likovni deo, koji su oni samo izneli.

– Kada smo krenuli, želeli smo da to bude projekat koji će se razvijati. Nije nam bio cilj da budemo prvi, već da uradimo nešto do čega nam je svima stalo – kazao je on.

Radoslav Zelenović, v. d. direktora Jugoslovenske kinoteke, rekao je da je nakon objavljivanje knjige, sledeći korak njena engleska verzija koja će biti prosleđena svetskim arhivima i kinotekama.

Upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović istakao je da je ovo njihov doprinos zaštiti filmske trake, te da je nitrat najpostojaniji format u svetu kinematografije.

– Oni arhivi koji nisu uništili nitrate, a tu spada i Jugoslovenska kinoteka, učinili su veliku stvar, jer zahvaljujući njima očuvano je naše filmsko sećanje – objasnio je on.

Kako kaže, beskrajna Stanojevićeva mašta i poznavanje istorije, istorije filma, kulturologije, stripa, slikarstva, uz crtački talenat njegovih prijatelja i kolega, čini „Kapetana Nitrata“ fantastičnim mozaikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari