Domaća premijera dokumentarca „Isti“ 1Fotogrtafija iz filma „Isti“/Foto: Filmart

Dokumentarni film „Isti“ („The same“) Dejana Petrovića, biće premijerno prikazan za domaću publiku na 65. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), koji će biti održan od 28. marta do 1. aprila.

Nakon svetske premijere na prestižnom 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) i regionalne premijere na 14. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, film „Isti“ biće prikazan u selekciji kratkometražnog dokumentarnog filma Martovskog festivala, u petak, 30. marta u 16 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Petrovićevo ostvarenje je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Osim reditelja Dejana Petrovića, autorsku ekipu čine Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Film je snimljen u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Pored filma „Isti“, u takmičarskom programu Martovskog festivala, biće prikazan još jedan film iz produkcije požeškog Filmarta i to dokumentarac „Svitanje“, mladog reditelja Havijara Rodrigeza iz Španije, koji će biti prikazan u subotu, 31.marta u 15 časova, takođe u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Film je snimljen u Čačku, tokom 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“i prikazuje ljude koji rade noću, dok ostali spavaju.

U takmičarskom programu ovogodišnjeg Martovskog festivala biće prikazano 80 kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcije filmova, biće održane radionice i razgovori sa autorima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari