Donatela Versaće: Verujem Penelopi Kruz 1

Druga sezona serije Američka krimi priča je čak i pre američke premijere uzburkala duhove. Posvećena je kontroverznom italijanskom modnom kreatoru Đaniju Versaćeu, odnosno preciznije rečeno njegovom ubistvu.

Premijera serije u Americi zakazana je za 17. januar, a u Italiji će biti prikazana dva dana kasnije. Ni mi nećemo mnogo kasniti. Regionalna premijera serije planirana je na kanalu Fox 23. januara u 22 sata. U zvaničnom saopštenju koje je distribuirano medijima kaže se da je „‘Atentat na Đanija Versaćea: Američka krimi priča’ drugi nastavak FOX-ove nagrađivane franšize „Američka krimi priča“. Prva sezona je osvojila devet Emi nagrada, Zlatni globus, BAFTA i brojne druge nagrade. Druga sezona, koju nam donosi isti tim producenata, bavi se ubistvom čuvenog dizajnera i ikone stila Đanija Versaćea. Njegova smrt je svojevremeno prodrmala modnu industriju i svet poznatih, a priče o ubici i njegovim motivima dugo su bile važna tema u medijima“. Brojni elektronski, štampani i onlajn mediji o ovom slučaju pisali su mesecima. Tome je svoj doprinos dala i ovdašnja šarena štampa, jer je za neke ovdašnje estradne zvezde Versaće bio i ostao omiljeni modni kreator, a često su se u njegovim kreacijama pojavljivale na sceni i u spotovima za svoje hitove.

Uloge u seriji tumače Edgar Ramirez, koji se pojavljuje kao Đani Versaće, Daren Kris će se okušati kao Kjunenen, Penelope Kruz će biti Donatela Versaće, a Riki Martin će igrati Antonija D’Amika. Marketinško lansiranje serije je odlično tempirano, a glumačka ekipa obećava dobru seriju. Međutim, povodom ovog televizijskog ostvarenja oglasila se sestra pokojnog kreatora Donatela Versaće. Ona je odlučila da kaže šta ima uglednoj novinarki Nataliji Aspezi u ozbiljnom italijanskom dnevnom listu leve provinijencije – rimskoj Republici, koja je ovu ekskluzivu najavila u broju od prošle srede na prvoj strani.

Otvarajući dušu Nataliji Aspezi, Donatela Versaće kazala je da nije gledala seriju i da joj to ni ne pada na pamet. „Posle toliko vremena o Đaniju se pričaju grozote koje nemaju veze sa istinom i od toga mi pozli“, kaže Donatela, navodeći primer kako se ponela maltene celokupna izdavačka industrija. „Posle smrti moga brata objavljeno je mnogo knjiga koje su pune spekulacija i budalaština. Na sudu smo i dobili sporove sa mnogim izdavačkim kućama, ali u jednom trenutku smo shvatili kako moramo da stanemo, jer je odbrana sećanja na Đanija postala posao s punim radnim vremenom. Morali smo da se urazumimo i da nekako krenemo dalje.“ Na pitanje šta misli o tome što će njen lik u seriji igrati Penelope Kruz gospođa Versaće je odgovorila: „Čule smo se telefonom. Odlična je glumica, divna osoba i iskrena. Verujem joj.“ O svom iskustvu s producentima Donatela priča: „Samo sam ih zamolila da mi ne diraju decu i da ih nigde ne spominju. Nadam se da me nisu izdali.“

 O životu i smrti Đanija Versaćea će se još mnogo pričati. Ovaj čovek rođen je u Ređo Kalabriji, jednom od najsiromašnijih krajeva Italije. Njegov stariji brat je igrao bejzbol, ali je mali Đani više voleo da boravi u majčinom krojačkom salonu. Odmalena je pomagao majci da šije i još mu nije bilo ni deset godina kada je kreirao prvu odeću. Brzo je izučio krojački zanat i postao dobar krojač, kakvih je u Italiji bilo na hiljade. U 25. godini otišao je u Milano, gde je počeo da dizajnira odeću za veće firme. Godine 1976. uz pomoć brata osnovao je firmu sa znakom meduze.

Znalci u modnoj industriji kažu da ga „od kolega dizajnera izdvaja mnogo veća maštovitost i kreativnost. Njegovi modeli su uvek jedan korak ispred drugih i uvek u sebi imaju izvestan erotski naboj“.

Versaće se otvoreno izjašnjavao kao homoseksualac i pretpostavlja se da je to razlog što je bio u stanju da i u mušku odeću udahne nešto erotike. Oslanjao se na sopstveni ukus i najbolje materijale za izradu odeće. Dizajnirao je i izrađivao odeću za princezu Dajanu, pevačicu Madonu i mnoštvo holivudskih zvezda, ali i za obične mušterije koje su htele odeću sa njegovim znakom. Prelaz iz 1980-ih u 1990-e označio je kulminaciju Versaćeove kreativnosti i produktivnosti.

Imao je kuće u Milanu, Majamiji i Njujorku u kojima je naizmenično stanovao i uz rukovođenje firmom bavio se i kolekcionarstvom dela klasične, ali i moderne umetnosti. Godine 1994. lekari su mu dijagnostikovali rak. Sledili su teški meseci hemoterapije i on se posle velike pauze vratio svome poslu i niko nije znao da li se izlečio. Svestan da mu nije preostalo mnogo života, priredio je modnu reviju u kojoj su modeli nosili krstove, dok je njegov najomiljeniji model, Naomi Kembel, ispalila nekoliko ćoraka iz revolvera.

Versaće je ubijen 14. jula 1997. godine ispred svoje kuće u Majamiju. U trenutku smrti je imao 51 godinu. Za ovo ubistvo okrivljen je masovni ubica Endru Kunanan.

Na hrvatskom veb portalu express.hr objavljen je odličan autorski tekst pod naslovom „Bio je na meti luđaka, a kurve su ga inspirirale“ koji potpisuje Kristina Kegljen. Ona između ostalog piše i ovo: „On je unio sasvim nove pojmove mode u svijet pa je tako jako inzistirao na tome da mu u prvim redovima na revijama sjede Naomi Campbell, Linda Evangelista i Kate Moss. I na taj način povezao je ono što je nekad bila visoka moda rezervirana samo za najuži krug ljudi na sceni u jedinstvenom miksu glazbe, mode i umjetnosti. Na svoj način doveo je pojam supermodela na visok nivo.

Moramo li naglasiti činjenicu da je haljinu koju je sašio sa samo devet godina nakon četrdeset godina u novoj verziji nosila princeza Diana za jedan fotoshooting? Njegova neiscrpna i neutaživa glad za umjetnošću i književnošću dovela je do toga da je ovaj eklektični dizajner zapošljavao na puno radno vrijeme i vlastitog knjižničara koji se brinuo o njegovih pet veličanstvenih privatnih knjižnica! ‘Nerijetko ga se moglo vidjeti okruženog s 50-ak knjiga koje su ležale po sofama i stolu dok je ugošćavao prijatelje’, rekla je Anna Wintour u jednom intervjuu. I u vrijeme kad je gay populacija još čučala duboko u svojim ormarima, Gianni je bio otvoren po pitanju svoje homoseksualnosti. Još 1982. Gianni je upoznao Antonija D’Amica, talijanskog modela, koji je s vremenom postao kreator Sports divizije u Versacijevu carstvu. Njihova veza trajala je dugih 15 godina, sve dok Gianni u svojoj pedesetoj nije tragično završio pred vratima svoje vile Casa Casuarina. ‘Čuo sam pucanj. Srce mi je prestalo kucati’, izjavio je Giannijev partner koji je u vrijeme ubojstva bio u kući. Gianni je Antoniju oporučno ostavio doživotnu mirovinu od 26.000 dolara mjesečno te pravo na boravak u bilo kojoj Versaceovoj rezidenciji, ali su mu Donatella i Santo tijekom ostavinskih rasprava osporili to pravo te time na neki način ignorirali želju svojega brata.“

Hoće li se ikada sve kockice života Đanija Versaćea sklopiti, hoćemo li saznati pravu istinu, ostaje otvoreno pitanje. Da li je javni istup njegove sestre, koja ne voli da daje intervjue, u prestižnoj Republici, vapaj da mrtvi počivaju u miru ili još više usložnjava celu priču, ostaje da se vidi. Čekamo prvu epizodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari