Koordinacioni odbor umetničkih udruženja Srbije, na svojoj sednici održanoj 29. decembra protekle godine, konstatovao je ostavku Pavla Aksentijevića na članstvo u Komisiji za dodelu nacionalnih penzija i predložio novog člana, kaže za Danas Dragoslav Krnajski, predsednik Koordinacionog odbora.

Koordinacioni odbor umetničkih udruženja Srbije, na svojoj sednici održanoj 29. decembra protekle godine, konstatovao je ostavku Pavla Aksentijevića na članstvo u Komisiji za dodelu nacionalnih penzija i predložio novog člana, kaže za Danas Dragoslav Krnajski, predsednik Koordinacionog odbora. „To je Drinka Gojković, iz Udruženja književnih prevodilaca Srbije, i sad se čeka na usvajanje našeg predloga na Vladi, kako bi Komisija opet bila u punom sastavu“. Pavle Aksentijević, inače, bio je jedan od pet članova Komisije koje je imenovao Koordinacioni odbor. „Nažalost, Ministarstvo kulture Republike Srbije nije ispoštovalo naše sugestije da sa svoje strane predloži četiri člana iz različtih udruženja, kako bi se obezbedila ravnopravna zastupljenost umetničkih udruženja u radu Komisije, i izbegla situacija u kojoj neka udruženja imaja dva člana u Komisiji, a neka ni jednog“, ističe Krnajski i dodaje da je Koordinacioni odbor odlučio da iskoristi povlačenje Pavla Aksentijevića i umesto njega imenuje člana iz udruženja koje nije imalo predstavnika u Komisiji.
Predsednik Komisije za dodelu nacionalnih penzija Mihajlo Pantić, u kratkoj izjavi za Danas navodi da se Komisija još nije sastala. „Ne čekamo novu vladu“, tvrdi Pantić. „Komisija čeka mišljenja svih umetničkih udruženja,

kao i dopune i tumačenja pojedinih stavova Uredbe koje smo tražili od Ministarstva kulture“.
Dragoslav Krnajski kaže da će Koordinacioni odbor proveriti koja udruženja još nisu dostavila svoje mišljenje Komisiji. „Mislim da je većina udruženja poslala svoje preporuke i sugestije Komisiji, ali ćemo proveriti koja od njih još nisu odgovorila na dopis Komisije“, kaže Krnajski i dodaje da dileme oko tumačenja vladine Uredbe o nacionalnim penzijama treba da razreši Ministarstvo finansija, kako bi se konačno pristupilo izradi Pravilnika o radu Komisije i utvrdili osnovni kriterijumi za dodelu nacionalnih penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari