Velikom žurkom, večeras će biti otvoren multimedijalni Magacin kulture u prostoru starog beogradskog magacina u Kraljevića Marka broj 4, na 2.000 kvadratnih metara, kao prva institucionalna podrška vaninstitucionalnim, nezavisnim predstavnicima alternativne ili tzv. druge kulturne scene u Srbiji.

Velikom žurkom, večeras će biti otvoren multimedijalni Magacin kulture u prostoru starog beogradskog magacina u Kraljevića Marka broj 4, na 2.000 kvadratnih metara, kao prva institucionalna podrška vaninstitucionalnim, nezavisnim predstavnicima alternativne ili tzv. druge kulturne scene u Srbiji. Naime, na konkurs, koji je zajedno sa Domom omladine Beograda raspisala Skupština grad,a na kome je različtim kulturnim asocijacijama ponudila pomenuti prostor za naredne dve godine, prijavilo se njih 28, a odabrano pet – Stanica – servis za savremeni ples, NKA – nezavisna kulturna asocijacija, TKH – centar za teoriju i praksu izvođačkih umetnosti, Pro Art Org, SEECULT.org i Rende.
Ovaj Magacin, kako je juče na konferenciji za novinare rekla Dragana Zeljković iz Skupštine grada, imaće samo dva zaposlena, pomenute asocijacije koje su dobile prostor pomognute su od Grada na taj način, kao i pokrivanjem troškova, dok će sredstva za svoje projekte obezbeđivati sami. Ipak, i tu postoje različiti konkursi Grada na kojima mogu učestvovati za sredstva i Grad će pomoći realizaciju njihovih projekata, dodala je Dragana Zeljković. Ona je istakla i da je Magacin samostalan u svom radu, a da su pet organizacija koje ga sačinjavaju kompatibilne i da će one zajednički koncipirati program prostora. Pre mesec dana u blizini, u broju 8, pronađen je još jedan prostor od 130 metara kvadratnih koji će takođe biti adaptiran i upotrebljiv već od septembra, a u potrazi su za prostorima i za ostale slične asocijacije. Pri renoviranju Magacina urađeno je samo ono što je neophodno da bi ovaj prostor i ljudi u njemu funkcionisali jer je cilj da se ososobi što više sličnih prostora, a ne da se prave ekskluzivni i skupi prostori namenjeni malom broju ljudi. Do sada je utrošeno pet milona dinara.
Pro Art Org je nevladina organizacija, osnovana 2005. čije se aktivnosti uglavnom kreću u oblasti vizuelnih umetnosti. Jedan od njihovih prošlogodišnjih projekata doprineo je da Loran Heđi bude selektor ovogodišnjeg Oktobarskog salona. SEECULT.org, portal za kulturu jugoistočne Evrope, koji se bavi kulturnom i umetničkom scenom zemalja u regionu, iskoristiće Magacin da se predstavi i u fizičkom smislu, kao i da organizuje izložbe, promocije, radionice, te da ukaže na veze sa novinarstvom i na medijsko predstavljanje kulture. Stanica – servis za savremeni ples, organizacija sastavljena od aktera savremene plesne scene, iskoristiće Magacin da nastavi ono što je radila i dosad – da ojača, struktuira i učni vidljivom tu scenu, uspostavi visoke profesionalne kriterijume na njoj, da podršku mladim i neafirmisanim koreografima i igračima, kreira uslove za zdravu konkurenciju. Oni su i jedan od inicijatora Balkanske plesne mreže. Rende je izdavčka kuća, osnovana 2000, koja se bavi fenomenima na margini književnosti i društva, koja ima bilioteku Franehajt – knjiga spaljenih u doba nacizma, biblioteku gej i lezbijske književnosti, kao i organizaciju festivala književnosti iza sebe, a u Magacinu će nastaviti sa sličnim programima, kao i programima dokumentarnih filmova i produkcijom kratkih igranih filmova i video radova. TKH (Teorija koja hoda), okupljena oko istoimenog časopsa za teoriju izvođačkih umetnosti, a nastala iz revolata prema obrazovanju u oblasti umetnosti, dovela je i do SOS projekta, tj. Samoupravnog obrazovnog sistema u umetnosti, koji će nastaviti i u Magacinu, baveći se i kulturnom politikom, strategijom umrežavanja. Bojan Đorđev ispred THK govorio je i o pomenutoj Drugoj sceni, neformalnoj platformi nezavisne scene, kao i potrebi da i za tu scenu postoji poseban budžet. NKA je nezavisna kulturna asocijacija, iza koje stoje Biljana Tomić i Dobrila Denegri, čija je primarna aktivnost uspostavljanje mreže rezidencijalnih programa radionica domaćih i inostranih mladih umetnika. Oni će 4. jula u Magacinu održati prezentaciju Real Presence 2001-2007, prestižne manifestacija mladih umetnika koju će nastaviti u ovom prostoru u naredne dve godine.
Podršku Magacinu pruža za sada i jedna privredna organizacija – Telekom i njegova Direkcija za usluge koja će pomoći u njegovom umrežavanju. Želja svih okupljenih oko Magacina je da se ovaj eksperimentalni model pokaže kao dobar i da se stvori što više sličnih prostora. Magacin će inače biti otvoren i za druge organizacije i događaje. Biće to ne samo novi prostor kulture, već jedan novi kulturni centar. Asocijacije unutar njega realizovaće svoje programe u saradnji, veličina prostora omogućavaće čak nekoliko njih paralelno, a Medijateka je već zajednički projekat. Već u junu biće realizovano desetak programa – pored izložbi, i tribine, okrugli stolovi, prezentacije. U planu je i nedeljni bioskop sa diskusijama nakon projekcije. Sve do septembra i zvaničnog inaugurisanja prostora Magacina u okviru Oktobarskog salona, on će raditi tokom leta kao pilot-projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari