Drugi put laureat, a vlast ga smenila 1

Juče objavljena vest da je ovogodišnji žiri Vukove nagrade odlučio da jedan od laureata ovog prestižnog nacionalnog priznanja u 2017. godini bude i muzejski savetnik Dragan Drašković staviće drugi put ove godine na muke čelnike grada Kraljeva.

Inače tu odluku je done žiri u sastavu: kompozitor prof. Svetislav Božić (predsednik), akademski slikar prof. Momčilo Antonović, književnik prof. Milovan Vitezović, istoričar dr Žarko Dimić, frulaš Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i književni prevodilac prof. Dragan Mraović i književnik Selimir Radulović.

Gradskim rukovodiocima sigurno neće biti prijatno da čovek koga su na majskoj sednici razrešili dužnosti direktora muzeja dobije najpre u mesecu kad je smenjen, najveće priznanje u muzejskoj delatnosti Srbije – nagradu „Mihailo Valtrović“, a na kraju godine ražalovanja i „Vukovu nagradu“.

Podsećanja radi rešenje o razrešenju Dragana Draškovića sa mesta direktora Narodnog muzeja Kraljeva donela je Skupština grada Kraljeva u svojstvu osnivača muzeja na svojoj XI sednici. Odluka skupštinske većine bila je da najpre izglasa rešenje o razrešenju direktora muzeja zbog prestanka mandata, a da potom ta ista većina najpre ostane uzdržana kod usvajanja novog Statuta Narodnog muzeja u Kraljeva a potom i kod očekivanog (re)izbora Draškovića.

Možda je ovo dobar povod da gradski čelnici upućujući čestitke Draškoviću, razmisle o kriterijumima kojima se rukovode prilikom izbora i razrešenja ljudi sa odgovornih dužnosti. Jer, slučaj Dragana Draškovića nije bio usamljen u mandatu ove vladajuće koalicije koja je, svojevremeno, sa mesta direktora tadašnje Direkcije za planiranje i izgradnju razrešila diplomiranog građevinskog inženjera Nenada Nerića, koji je potom za manje od petnaestak dana postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Ovako im se može desiti da u pamćenju ostanu po svojim kadrovskim gafovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari