Na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, koji će se 57. put održati od 8. do 18. februara, publika će imati priliku da, između ostalih, vidi dve drame – britansku „Beleške o skandalu“ (van konkurencije, 29. marta beogradska premijera – Tuck), kao i francusku dramu „Anđeo“ (Fra/Belg/VB), koja zatvara ovogodišnji Berlinale (u konkurenciji), a u Srbiju ga „dovodi“ kuća Tuck.

Na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu, koji će se 57. put održati od 8. do 18. februara, publika će imati priliku da, između ostalih, vidi dve drame – britansku „Beleške o skandalu“ (van konkurencije, 29. marta beogradska premijera – Tuck), kao i francusku dramu „Anđeo“ (Fra/Belg/VB), koja zatvara ovogodišnji Berlinale (u konkurenciji), a u Srbiju ga „dovodi“ kuća Tuck. U britanskom ostvarenju Ričarda Era glume Kejt Blančit i Džudi Denč. Reč je o ekranizaciji romana Zoe Heler, o učitelju u londonskoj školi koji zavodi učenike. S druge strane, Fransoa Ozon snimio je svoju dramu na engleskom jeziku, pošto je inspiraciju takođe našao u engleskoj literaturi – roman „Anđeo“ o dekadentnom životu mlade žene koja postaje spisateljica i član visokog društva. U trećem filmu Fransoa Ozona glume Šarlota Rempling, Sem Nil i Romola Garai. Van konkurencije biće prikazani i filmovi „Pisma sa Ivo Džime“ Klinta Istvuda (Tuck najavljuje beogradsku premijeru za 3. mart na Festu) i „Hodač“ Pola Šredera.
Organizatori Berlinala najavili su još po dva kineska i južnoamerička filma koji će se naći u takmičarskoj konkurenciji – „Izgubljen u Pekingu“ Lia Jua, o strahovima stanovnika velikog grada i „Tujino venčanje“ Vanga Kuana, o ženi koja nevoljno traži novog muža. Iz Južne Amerike stižu „Godina kad su moji roditelji otišli na odmor“ (Braz/Argent) Saoa Hamburgera, o brazilskom dečaku čije roditelje su zadržali predstavnici vojnog režima, 70-ih godina, i „Drugi“ (Argent/Fra/Nem) argentinskog reditelja Arijela Rotera, o čoveku koji želi da promeni identitet. U takmičarskoj konkurenciji nalaze se ukupno 22 filma koji će se nadmetati za Zlatnog medveda, a 19 od njih će imati svetske premijere.
Ostalih 16 filmova u konkurenciji su: „Beaufort“ (Jozef Sedar, Izrael), „Dobri Nemac“ (Stiven Sodeberg, SAD), Tuck najavljuje beogradsku premijeru za 12. april, „Dobar pastir“ (Robert de Niro, SAD), „Bordertown“ (Gregori Nava, SAD), „Kad čovek padne u šumu“ (Rajan Ezlinger (Kan/SAD), „Falsifikatori“ (Stefan Ružovicki, Nem/ Austrija), „Zbogom Bafana“ (Bile August, Nem/Fra/Belg/VB/ Ital – domaći distributer Tuck), „Hallam Foe“ (Dejvid Mekenzi, VB), „Ja sam kibernetičko stvorenje što mi prija“ (Park Čan-vuk, J. Koreja), „Pustinjski san“ (Žang Lu, J. Koreja/Fra), „U spomen na sebe“ (Severio Konstanco, Italija), „Irina Palm“ (Sem Garbarski, Belg/Nem/Luks/VB/ Fra), „Devojčica“ (Olivije Dan, Fra/VB/Češ), film posvećen Edit Pjaf otvara ovogodišnji Berlinale (distributer za Srbiju je Tuck), „Svedoci“ (Andre Tešine, Francuska), „Ne diraj sekiru“ (Žak Rivet, Fra/Ita), „Služio sam engleskog kralja“ (Jirži Mencel, Češ/Slovačka) i „Yella“ (Kristijan Pecold, Nemačka).
Reditelj Pol Šreder predsedavaće ovogodišnjem zvaničnim žiriju Berlinala, a zajedno sa njim radiće i palestinska glumica Hiam Abas, kao i glumci Mario Adorf (Nemačka), Vilijam Defo (SAD) i Gael Garsija Bernal (Meksiko), producentkinja iz Hong Konga Nansun Ši i danska montažerka Moli Malen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari