Sinoć je proglašenjem pobednika prvog Festovog takmičarskog programa – Evropa van Evrope i uručenjem nagrade zvanično zatvoren 35. beogradski međunarodni filmski festival. Nagradu je dobio tadžikistanski film „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“ Džamšeda Usmonova. Žiri – Dubravka Lakić (filmski kritičar Politike), Pavel Pavlikovski (reditelj) i Majnolf Curhorst (urednik filmskog programa ZDF i TV Arte), film su nagradili „za originalnost u izgradnji likova i zavodljiv nastup, kao i za priču koja nas vodi na nepredvidivo ali sasvim ubedljivo putovanje“.

Sinoć je proglašenjem pobednika prvog Festovog takmičarskog programa – Evropa van Evrope i uručenjem nagrade zvanično zatvoren 35. beogradski međunarodni filmski festival. Nagradu je dobio tadžikistanski film „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“ Džamšeda Usmonova. Žiri – Dubravka Lakić (filmski kritičar Politike), Pavel Pavlikovski (reditelj) i Majnolf Curhorst (urednik filmskog programa ZDF i TV Arte), film su nagradili „za originalnost u izgradnji likova i zavodljiv nastup, kao i za priču koja nas vodi na nepredvidivo ali sasvim ubedljivo putovanje“. Nagrada je skulptura, rad akademskog vajara Kalinesa Ilijeskua, a darodavac je Politika. Pored toga, film je sinoć prikazan kao poslednji u zvaničnom Festovom programu u Velikoj dvorani Sava centra. Pre njega, u udarnom terminu od 19.30, prikazan je novi film Nanija Moretija „Kajman“, a pre projekcije Fest je i zvanično zatvorila glumica iz filma Jasmina Trinka.

„Nebojša Đukelić“ Nemačkom putovanju

Udruženje filmskih novinara i kritičara Beograda – UFNIK dodelilo je nagradu „Nebojša Đukelić“ celokupnom programu Nemačko putovanje. UFNIK je u obrazloženju odluke o dodeli nagrade „Nebojša Đukelić“ programu nemačkog filma na Festu naveo da je, uzimajući u obzir sve ostale programe i prikazane filmove, zaključio da taj program odlikuje „ujednačen kvalitet, originalan i širok izbor tema – dobar scenario i režija, a preko kastinga koji potvrđuju nagrade na festivalima, objedinjuje odlična produkcija, što tu kinematografiju vraća u sam evropski vrh“. U žiriju UFNIK bili su Ivana Matijević (Danas), Lazar Simović (Filmski centar Srbije) i Petar Jončić (Studio B). SECULT.org

Filmove sa Festa, što je podatak do juče u podne kada je održana poslednja Festova konferencija za novinare, videlo je 97.000 gledalaca sa plaćenim ulaznicama, saopštio je Miloš Paramentić, direktor Direkcije Festa. To ovaj Fest čini jednim od najposećenijih uopšte, a svakako najposećenijim u poslednjih 20 godina. Ovaj broj uvećava se za broj gledalaca na posebnim projekcijama, organizovanim za filmske radnike, studente Fakulteta dramskih umetnosti, novinare. Programski i organizaciono ovogodišnji Fest doneo je bezbroj vrlo kvalitetnih stvari, dodao je Paramentić, istakavši da je jedna od njegovih najbitnijih funkcija i želja da doprinese povratku publike u bioskope.

B2B – tri puta 7.000 evra

Projekti koje su odabrali predstavnici zapadnih kinematografija, koji su učestvovali na pičingu B2B programa (predstavljanje filmskih projekata u nastajanju, potencijalnim finansijerima), su gruzijski film „Keep Smiling!“ Rusudana Čkonje (u istočnoevrospkoj grupi), kirgistanski „Adep Akhlak“ Marata Alikulova (u evroazijskoj grupi) i srpski „Kako sam ukraden od Nemaca“ Miloša Radivojevića (u balkanskoj grupi). Takmičilo su ukupno 12 projekata – u svakoj od navedenih grupa po četiri. Odabranim projektima Fest je dodelio po 7.000 evra, sa obavezom da regionalne premijere tih filmova budu na nekom od narednih izdanja beogradskog festivala. Upravo to je bio slučaj sa nagrađenim filmom iz programa Evropa van Evrope – „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“, jer je on dobio sredstva na prošlogodišnjem, prvom B2B, a onda prikazan i nagrađen na ovogodišnjem Festu.

Miroljub Vučković, selektor i umetnički direktor Festa, naglasio je da njegov izbor nisu bili najbolji filmovi na planeti, već je želeo da ponudi presek jedne sezone. On je dodao i da uloga festivala jeste da film od produkcije dovede do gledalaca, ali i da to nije moguće sve dok bioskopi ne ispunjavaju osnovne higijenske uslove, nemaju oštru sliku, dobar zvuk, grejanje i hlađenje kada je to potrebno.

5. MART: Fest na BIS

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE – Fest na BIS: „Meš“ (SAD, 1970) Roberta Altmana (16.00); „2001: Odiseja u svemiru“ (VB/SAD, 1968) Stenlija Kjubrika (18.00); „Goli u sedlu“ (SAD, 1969) Denisa Hopera (20.00).

Budžet Festa iznosio je 32.33 miliona dinara (tačan iznos znaće se otprilike za dve nedelje, rekao je Paramentić). Od Ministarstva kulture još uvek nije dobijen ni odgovor o sredstvima za festival. Ljiljana Prokić, iz gradskog sekretarijata za kulturu i ispred grada Beograda kao osnivača Festa, pojasnila je da Fest ove godine nije imao savet jer je mandat prethodnog istekao prošlog leta, u međuvremenu je dat novi predlog o rukovođenju stalnim kulturnim manifestacijama na čijem čelu od sada treba da budu odbori, ali on još nije usvojen na gradskoj Skupštini. Neki od novinara smatrali su i da je 35 godina Festa, koliko neki od festivala u okolnim zemljama – Sarajevo, Ljubljana, Motovun, nemaju zajedno, trebalo da bude obeleženo na poseban način. Odgovor Parmentića na to bio je da je Fest imao toliko problema u realizovanju svojih osnovnih programa da time jednostavno nisu stigli da se bave, a i da je bitan ne bilo koji više ili manje okrugao jubilej, već svaka godina Festa.
Nagradu žirija Yu Fiprescija, ovdašnje sekcije Udruženja filmskih kritičara i novinara, na ovogodišnjem Festu dobio je nemački film „Život drugih“ Florijana Henkela fon Donersmarka, „u kojem se na izvanredno ubedljiv i potresan način osvetljava kako u totalitarnim vremenima, koja nažalost, još nisu za nama, nadzor nad ljudskim životima dobija superorvelovske učinke“. Žiri su činili Milan Vlajčić – predsednik, Zoran Đorđević i Vladimir Džudović. Nagrada „Nebojša Đukelić“, osnovana u spomen na jednog od najznačajnijih filmskih novinara i kritičara i jednog od najboljih selektora Festa, pripala je programu filmova Nemačko putovanje. Publika, koja je takođe, kao i svake godine, bila u prilici da glasa i za to i osvoji neku od vrednih sponzorski nagrada, najviše glasova dala je fimu „Vavilon“, potom „Gojinim utvarama“, „Kraljici“, a ne četvrtom mestu našao se domaći film „Klopka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari