Egzistencijalni horor film o unutršanjoj nemačkoj podeli na istok i zapad „Yella“, ušao je u trku za glavnu nagradu Berlinala, pošto je prikazan u takmičarskoj konkurenciji ovog festivala, koji je otvoren 8. februara, a trajaće do 18. ovog meseca. Reditelj Kristijan Pechold realizovao je priču o službenici (Nina Hos) koja, iz istočnog dela zemlje gde je nekad vladao komunizam, odlazi na zapad kako bi našla posao.

Egzistencijalni horor film o unutršanjoj nemačkoj podeli na istok i zapad „Yella“, ušao je u trku za glavnu nagradu Berlinala, pošto je prikazan u takmičarskoj konkurenciji ovog festivala, koji je otvoren 8. februara, a trajaće do 18. ovog meseca. Reditelj Kristijan Pechold realizovao je priču o službenici (Nina Hos) koja, iz istočnog dela zemlje gde je nekad vladao komunizam, odlazi na zapad kako bi našla posao. To joj polazi za rukom, ali onda jedna saobraćajna nesreća odvodi priču u podzemni svet. gde je realnost varljiva a publika se oseća jednako van svog elementa kao i glavna junakinja. Pechold kaže da, iako je njegov film slika i prilika današnje istočne Nemačke, on samu temu posmatra kao univerzalnu. „Ovo nije priča samo o oblasti oko Vitenberga (odakle je glavna junakinja iz filma) i svih ostalih mesta gde više nema posla. Pokretljivost kapitala, samim tim, i snova i domova nešto je što važi i za Šangaj, Afriku i Argentinu, na primer“, kaže reditelj.

Prikazan zabranjeni film o Iv Sen Lorenu

Dokumentarac o „godinama sumraka“, poznatog kreatora Iv Sen Lorena, prikazan je na Berlinalu, nakon što je njegovo prikazivanje blokirano u Francuskoj. Slavni dizajner se oprostio od sveta mode 2002, nakon 44 godine rada, a film „Proslava“ Olivijea Mejroa zalazi „iza scene“ kako bi prikazao malo manje elegantan svet u kome je egzistirao Loren. U njemu se može videti kako cipele ne odgovaraju, srebrne haljine postaju sive, a osoblje komentariše koju haljinu njihove kuće da obuče Leticija Kasta, jer joj „grudi izgledaju prevelike u ovoj“. Ovaj film završen je još 2001, ali je Pjer Berže, bivši ljubavnik Sen Lorena, uspeo da spreči njegovo prikazivanje, a Mejro, koji je radio i dokumentarce o aparthejdu i svetu homoseksualaca, morao je da plati kaznu. „Proslava“ je prikazana u sekciji „Panorama“.

„Yella“ je jedan od dva nemačka kandidata za Zlatnog medveda. Drugi su „Krivotvoritelji“ koji će, po svim dosadašnjim reakcijama, sigurno privući dosta kupaca. Pechold, koji je i sam imao seriju uspešnih filmova, kaže da je ponosan što radi u kinematografiji koja izbacuje kako komercijalne tako i filmove koji su uspešni kod kritike.

Favoriti Fejtful, „Tujino venčanje“ i „Krivotvoritelji“

Do kraja Berlinala biće još filmova koji će konkurisati za glavno priznanje, ali sudeći po dosadašnjoj reakciji kritike, najveći favoriti za Zlatnog medveda su tri ostvarenja – „Irina Palm“ sa pevačicom Merijen Fejtful, kineski film o ljubavi i žrtvovanju „Tujino venčanje“ i priča o nacističkom pokušaju da unište britansku ekonomiju u Drugom svetskom ratu štampanjem lažnih funti – „Krivotvoritelji“. Upravo su ovi filmovi dobili najviše glasova od stranih kritičara koje je anketirao magazin Screen. S druge strane, prema posebnom istraživanju koje su sproveli nemački filmski novinari u okviru berlinskog dnevnika Der Tagesspiegel, Robert de Niro je favorit kao najbolji reditelj, a njegov film „The Good Shepherd“ favorit je za titulu najboljeg ostvarenja. Postoji, naravno, i velika grupa kritičara koji izražavaju razočarenje generalnim kvalitetom filmova na festivalu, koji će biti okončan u nedelju. Za neka od prikazanih ostvarenja kritičari smatraju da su jednostavno pogrešno stavljeni u određenu kategoriju, a izgleda da je tu najviše frustracije doneo južnokorejski reditelj Park Čan-vuk sa svojom romantičnom SF komedijom „I’m Cyborg but That’s OK“. Žiri, koji predvodi holivudski scenarista i reditelj Pol Šreder, dodeliće nagrade u subotu.

Sa mnogo uzbuđenja očekivala se projekcija „Intervjua“ Stiva Bušemija (49), koji je režirao ali i glumio u filmu koji je rimejk dela ubijenog holandskog sineaste Tea van Goga. Bušemi kaže da nije želeo da ovaj film predstavlja „političku izjavu“, a takođe je demantovao da je zbog njega dobijao pretnje da će biti ubijen. Teo van Gog ubijen je u Amstredamu zbog načina na kojeg je prikazivao islam u svom kratkom TV filmu „Submission“. Ubio ga je marokanski militarista. U filmu „Intervju“, koji je Van Gog trebao da adaptira za Holivud, Stiv Bušemi i Sijena Miler istražuju vezu između medija i slavnih. Bušemi glumi poznatog reportera koji nevoljno pristaje da ispuni zadatak urednika i da intervjuiše Katju, zvezdu horor filmova. Sledeći u nizu filmova Tea van Goga, koji će biti ponovo snimljen, jeste „Sudar na slepo“, a radiće ga još jedan glumac u ulozi reditelja, Stenli Tuči.

Amnesti internešenal nagrada za Dženifer Lopez

Dženifer Lopez (36) dobila je nagradu za svoj producentski i glumački rad na filmu „Bordertown“, u kome se istražuje (Lopezova je novinarka) ubistvo stotine žena u jednom gradu na granici Meksika. Priznanje „Artist for Amnesty“ Lopezovoj je, uručio nobelovac Hose Ramon-Horta. Film „Bordertown“, u režiji Gregorija Nave, prikazan je 15. februara u takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinala. U filmu, pored Lopezove, glume Antonio Banderas i Martin Šin.

Pažnju je skrenuo i film „Beaufort“ Džozefa Sedara, o preplašenim izraelskim vojnicima koji drže jedan punkt koji je stalno meta napadima Hezbolaha. Naizgled neprekidni ciklus besmislenog nasilja ne prestaje, a u samom filmu se istražuju moralne dileme vojnika u ratu, uz jednu širu poruku o samoj uzaludnosti vojnih sukoba. „Film tretira rat kao prirodnu nepogodu. Ne postoji neprijatelj, ili ga bar ne možete videti. Projektili padaju kao kiša. To bi mogao da bude bilo koji rat“, kaže Sedar. Glavni junak je Liraz (glumi ga Ošri Koen), dvadesetdvogodišnji komandant utvrđenih bunkera na strategijskom mestu u Libanu (odakle se Izrael povukao 2000), koji mora da suzbija svoj strah pred ostalim vojnicima dok su na meti stalnih raketnih napada. On samo može da gleda svoje bespomoćne saborce kako ginu jedan po jedan, dok sa nestpljenjem očekuju naređenje za povlačenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari