Podstaknuti gostovanjem značajnih predstavnika nemačke kinematografije tokom proteklih godina na Festu, kao i prikazivanjem njihovih kvalitetnih i dobro primljenih ostvarenja kod ovdašnje publike, Direkcija Festa je ove godine poseban akcenat stavila na savremeni nemački film, kome je posvećen program Nemačko putovanje, saopštava press služba Festa.

Podstaknuti gostovanjem značajnih predstavnika nemačke kinematografije tokom proteklih godina na Festu, kao i prikazivanjem njihovih kvalitetnih i dobro primljenih ostvarenja kod ovdašnje publike, Direkcija Festa je ove godine poseban akcenat stavila na savremeni nemački film, kome je posvećen program Nemačko putovanje, saopštava press služba Festa. U okviru ovog segmenta, biće prikazano i ostvarenje „Elementarne čestice“ Oskara Relera (na fotografijama), koji je glavnom glumcu Moricu Blajbtrouu doneo Srebrnog medveda na prošlogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Oskar Reler bi trebalo da se pojavi i kao gost ovogodišnjeg Festa, dodaje se u saopštenju.
Radnja filma „Elementarne čestice“ prati polubraću Majkla i Bruna. Njihova jedina zajednička tačka je njihova majka koja ih je obojicu zapostavila radi bezbrižnog džet set života, dajući ih na čuvanje babi i dedi. Majkl postaje introvertni pasionirani molekularni biologičar, dok Bruno robuje svojim fantazijama plaćanja seksualnih usluga. Sve se menja kada njih dvojica, sad već sa trideset i kusur godina, pronađu ljubav. Majkl obnavlja vezu sa Anabelom, devojkom iz svog detinjstva, dok Bruno upoznaje Kristijan, koja deli njegove seksualne opsesije. Iako izgleda de je sreća napokon na njihovoj strani, surovim obrtom sudbine obe njihove žene postaju naprasno bolesne. Šokirani, Bruno i Majkl su u rascepu, da li da ostanu u veoma teškim vezama ili da se vrate svojim usamljeničkim životima. „Čitajući Huelbekov (Majkl) istoimeni roman, osećao sam se kao da sam otvarao predivan poklon. Ne bih nikad mogao da napišem tako nešto. Ali, postoji jaka veza između nas. Imamo sličan smisao za humor i slično se ophodimo prema ljudima. I naši životi su imali paralele, obojicu su nas podizale bake. Huelbek piše o generaciji svojih baba i deda sa neobičnim saosećanjem“, kaže reditelj Oskar Reler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari