Femix Fest od 12. do 14. marta u Beogradu 1Foto: Anđelka Janković

Femix Fest – festival ženskog stvaralaštva održaće se od 12. do 14. marta u Beogradu, u hibridnom formatu u okviru kog će najveći deo sadržaja biti emitovan onlajn, najavljeno je danas.

Kako navode u saopštenju, publiku očekuje nova muzika, film i fotografije, kao i diskusije na brojne zanimljive teme.

„Uprkos teškoćama koje je 2020. donela kulturnoj sceni, protekla godina je bila puna kreativnosti i donela novu muziku, fotografije i filmske ideje. Femix Fest 2021 posvećen je slavljenju autorki u različitim oblastima, promociji njihovih najnovijih radova, kao i diskusiji o poziciji i delovanju žena u okviru kulturne scene i kreativnih industrija. Festival organizuje kolektiv mladih žena FEMIX“, navodi se u njihovom saopštenju.

U okviru muzičkog dela festivala, publika će čuti mlade muzičarke i neki novi zvuk, kao i autorke dobro poznate domaćoj sceni (Nataleé, Majka Mara, Sanja Tišma i mnoge druge muzičarke i autorke). Nastupaće odabrane kantautorke i bendovi koji će se naći na novom izdanju muzičke kompilacije Femikseta 9, zajedno sa devojkama koje su do skoro razvijale svoje veštine u okviru FemixEdu programa. Posebno mesto u programu imaće nastup učesnica Rok kampa za devojčice. Organizatori navode da će publika uživati u muzici najrazličitijih žanrova.

Mlade autorke koje deluju na polju filma su takođe deo ovogodišnjeg Femix Festa. Na festivalu će biti prikazani odabrani kratki filmovi polaznica FemixEdu programa, kao i dugometražni film sa ženskim autorstvom. Tokom javnog čitanja scenarija publika će imati priliku da prva čuje nove ideje koje će se tek pretočiti u film, i razgovara sa autorkama.

„Pored muzike i filma, tu je i grupna izložba fotografija koja će biti otvorena 13. marta. Na izložbi čija je kustoskinja Ana Simona Zelenović, naći će se fotografije 10 autorki koje su u prethodnom periodu bile deo FemixEdu programa“, poručuju organizatori.

Femix Fest će značajan deo programa posvetiti diskusijama o umetnicama i autorkama u poeziji, stripu i street-artu. Pored podrške umetnicama koje su već aktivne, govoriće se i o novoj generaciji mladih muzičarki koja se razvija kroz Rok kampove za devojčice koji nastaju širom regiona.

Detaljnije informacije o Femix Festu 2021 na sajtu www.femix.info.

Femix Fest 2021 se organizuje uz podršku fonda Prince Claus i međunarodne organizacije Freemuse, a rad FEMIX-a dugoročno podržavaju fondacije Mama Cash i FRIDA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari