Pisac Hari Tartldouv ima roman „Razjedinjene Američke Države“ koji spada u alternativnu istoriju i opisuje svet na kraju 21. veka u kojem su se SAD, početkom 19. veka, raspale na niz malih država. Roman otvara scena u kojoj Beki Rojer, koja živi u Kaliforniji, posećuje rođake u Virdžiniji sa svojom nepodnošljivom bakom, a onda izbija rat sa susednim Ohajom.

Pisac Hari Tartldouv ima roman „Razjedinjene Američke Države“ koji spada u alternativnu istoriju i opisuje svet na kraju 21. veka u kojem su se SAD, početkom 19. veka, raspale na niz malih država. Roman otvara scena u kojoj Beki Rojer, koja živi u Kaliforniji, posećuje rođake u Virdžiniji sa svojom nepodnošljivom bakom, a onda izbija rat sa susednim Ohajom. Beki Rojer sada je u situaciji da pomaže u švercovanju oružja, što je inspirisano stvarnim događajem iz života Tartldouvove supruge, kad je ona imala 14 godina i posetila Jugoslaviju. Njena baka imala je rođake u Italiji, gde su oni odseli. Jedan rođak je iskoristio prisustvo dve Amerikanke da zavara stražare i unese oružje u Jugoslaviju. „Moja supruga sedela je na zadnjem sedištu dok su joj stopala bila na ćebetu koje je prekrivalo oružje. Nekoliko godina kasnije, čovek koji ih je vozio preko granice pregažen je pod okolnostima koje nikad nisu razjašnjene“, kaže pisac. Da bi napisao storiju o razjedinjenom kontinentu zbog nečega što se u priči desilo 300 godina ranije, Tartldouv je morao i te kako da razmišlja. Ova knjiga je zapravo četvrti deo „Crosstime Traffic“ serijala, koji je on realizovao za mlađu publiku.
SF spisateljica Džejna Dž. Oliver svoj prvi roman „Sojorun“ napisala je imajući dva koncepta koja je želela da istraži – lično nasleđe i moralne dileme vremeplova. „Svi želimo da ostavimo deo sebe kako bismo potvrdili svetu da smo bili ovde i da smo bili bitni. Tada dolazimo do pitanja putovanja kroz vreme. Elem, svaka nova tehnologija trebalo bi da obavezuje na odgovornost da se ona koristi mudro. Kad biste stigli u prošlost zar se ne biste osećali iskušenim da promenite istoriju kako biste popravili stvari. Pitala sam to mnoge ljude i većina mi je odgovorila potvrdno“, kaže spisateljica. U njenom romanu, vremeplov je stvarnost, a prošlost je otvorena za akademska istraživanja. Glavna junakinja romana, koja je pred kraj svoje karijera vremeplovnog putnika, poslata je u 1888. godinu kako bi vratila nestalog istraživača (ona, inače, vodi računa o istraživačima zbog činjenice da vremeplov izaziva halucinacije). Međutim, ona stiže u vreme kada je Londonom harao Džek Trbosek. Da bi stvari po nju bile gore, ona je usred borbe između dve struje od kojih jedna želi da izmeni tok istorije u svoju korist. Autorka je, u međuvremenu, najavila da će svoju drugu knjigu iz tog serijala – „Virtual Evil“, objaviti u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari