Ovogodišnji dobitnici „Mythpoeic“ nagrada – koje se dodeljuju za radove iz oblasti fantastike koji na najbolji način nastavljaju duh dela Dž. R. R. Tolkina, K. S. Luisa i Čarlsa Vilijamsa, dve su spisateljice, a njima su priznanja uručena na Mythcon 38 konvenciji u Berkliju (Kalifornija).

Ovogodišnji dobitnici „Mythpoeic“ nagrada – koje se dodeljuju za radove iz oblasti fantastike koji na najbolji način nastavljaju duh dela Dž. R. R. Tolkina, K. S. Luisa i Čarlsa Vilijamsa, dve su spisateljice, a njima su priznanja uručena na Mythcon 38 konvenciji u Berkliju (Kalifornija). U konkurenciji najbolje literature za odrasle pobedila je Patrišija A. Mekilip sa romanom „Solstice Wood“, dok je u konkurenciji literature za decu najbolja bila Ketrin Fišer sa delom „Corbenic“.
Pisanje kolaboracija, zajedničkih radova dvoje ili više autora, nije baš tako često na ovdašnjim prostorima, mada je sigurno olakšano razvojem tehnike (kompjuteri, internet) kad se autori odluče na takav korak. Zbog toga naročito interesantno deluje podatak da su članovi literarne sekcije pri „Mensi Srbije“ odlučili da zajednički napišu horor roman. U ovoj grupi su i dvojica autor dobro poznatih domaćoj žanrovskoj sceni – Boban Knežević i Uroš Petrović. Boban Knežević poznati je izdavač i urednik koji je objavio četrdesetak priča i tri romana, od kojih je „Crni cvet“ dobio odlične kritike u Americi. Njegovi poklonici očekuju objavljivanje horor romana „Živosahranjeni“ kao i još jednog kratkog SF romana. Uroš Petrović je 2003. objavio roman epske fantastike „Aven i Jazopas“, koji je sam i ilustrovao, ali je daleko poznatiji kao „najpametniji Srbin“, pošto je na Mensinom testu inteligencije pokazao četvrti rezultat svih vremena. Trenutno radi na svom novom romanu „Leptir od celofana“, koji će biti fantastika sa primesama horora. Kad je reč o „Mensinom“ književnom poduhvatu, dosad je osmoro autora napisalo 120 stranica, tako da su došli na polovinu od planiranih 250 strana. Radnja romana se čuva u tajnosti, ali se saznaje da će priča biti erotski obojena, te da će je ispričati osmoro glavnih likova – svaki sagledajući situaciju iz svog ugla. Završetak pisanja romana očekuje se do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari