Vinsent Bugliosi (72) toliko je opsednut ubistvom predsednika Džona F. Kenedija da je proveo 21 godinu prikupljajući dokaze i ispisujući više od milion reči kako bi utvrdio da je Li Harvi Osvald sam izvršio ubistvo prvog čoveka Amerike, što je isti zaključak koji je predstavljen u zvaničnom izveštaju pre 43 godine.

Vinsent Bugliosi (72) toliko je opsednut ubistvom predsednika Džona F. Kenedija da je proveo 21 godinu prikupljajući dokaze i ispisujući više od milion reči kako bi utvrdio da je Li Harvi Osvald sam izvršio ubistvo prvog čoveka Amerike, što je isti zaključak koji je predstavljen u zvaničnom izveštaju pre 43 godine. Njegova knjiga zove se „Preispitivanje istorije: Ubistvo predsednika Džona F. Kenedija“. Ovaj pisac poznat je kao autor bestselera „Helter Skelter“, u kome je istraživao priču o kultnom lideru Čarlsu Mensonu, a pisao je i o suđenju O. Džej Simpsonu. Njegova knjiga o Dž. F. K. ima 1.612 stranica sa 1.128 stranica dodatnih beležaka – više od milion i po reči, a sve to je oko tri puta duže od Tolstojevog „Rata i mira“. Bugliosiju je ubistvo Kenedija postala opsesija 1986. godine, a njegovi nalazi poklapaju se sa izveštajem Vorenove komisije. Interesantno je primetiti da je Galup 2003. objavio istraživanje po kojem 75 posto Amerikanaca odbacuje nalaze ove komisije. Bugliosi se nada da će njegovom knjigom biti umanjena šteta koju prave „teoretičari zavere“, kao što je reditelj Oliver Stoun, koji je u svom filmu „JFK“ iz 1991. sugerisao da je reč o trojici profesionalnih ubica koji su učestvovali u ubistvu Kenedija, kao deo zavere za eskalaciju rata u Vijetnamu. „Milioni ljudi videli su taj film. Ali, reč je o jednoj neprekidnoj laži“, tvrdi pisac nove knjige, u kojoj postoji deo od stotinu stranica, gde se upravo komentarišu optužbe iz filma.
Uz „Live Earth“ koncerte, kojim će se širom sveta skrenuti pažnja na problem globalnog otopljavanja, 26. juna biće objavljena i knjiga „The Live Earth Global Warming Survival Handbook: 77 Essential Skills to Stop Climate Change – or Live Through It“ (Live Earth priručnik za preživljavanje globalnog otopljavanja: 77 veština za sprečavanje klimatskih promena – ili kako ih preživeti) na 160 stranica. Knjigu je napisao Dejvid De Ročšild, osnivač neprofitne organizacije namenjene očuvanju čovekove okoline – Sculpt the Future. Knjiga će biti štampana u inicijalnom tiražu od 200.000 primeraka, prodavaće se po ceni od 14.95 dolara, a sav prihod ide Alijansi za zaštitu klime, koju je osnovao bivši američki potpredsednik Al Gor, koosnivač Live Earth koncerata koji će se održati 7. jula.
„Prodigal Blues“ Gerija Braunbeka, po mišljenju autora, pokušaj je da se napiše moderna bajka koja oživljava mračne aspekte filmova Frenka Kapre. „Tu ima horor-stvari, ali se ne fokusiram na bol i mučenje koje trpe likovi već na same likove, kako protagonista biva preplašen, recimo“, kaže pisac. Priča govori o čoveku koji putuje kolima između Kanzasa i Ohaja, koga otima grupa dece koja beže od čoveka koji ih je držao utamničene godinama. Pošto im je svima unakazio lica, njima je potreban neko sa „normalnim“ licem kako bi se uz njegovu pomoć vratili kućama. Sa emotivne tačke, „Prodigal Blues“ bio je najteži roman za pisanje, priznaje Braunbek. „Verujem da ako ste pisac mračne fikcije, onda morate da uronite ne samo u najmračnije aspekte straha, već i očaja, usamljenosti, tuge i duhovnih i psiholoških patnji nakon gubitka. Ako niste spremni da krenete na ta mesta, onda mi se čini da ne bi trebalo ni da pokušavate da pišete takvu prozu. Da bi ste pisali horor potrebno je da više kopate u dubinu, nego u širinu. Silina unutrašnjih sukoba likova i njihova patnja, ono je što hororu daju snagu – sve drugo je kasapljenje i šok“, zaključuje Geri Braunbek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari