Stef Peni (37) dobila je jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada – „Costa Book“ (nekadašnja Vitbred nagrada koja postoji od 1985) i 25.000 funti za svoj debitantski roman „The Tenderness of Wolves“. Ono što će najširoj publici biti najzanimljivije jeste činjenica da je autorka pisala o Kanadi, gde nikad nije bila, što je posledica agorafobije (straha od otvorenog prostora), koja se kod nje razvila kad je napustila univerzitet.

Stef Peni (37) dobila je jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada – „Costa Book“ (nekadašnja Vitbred nagrada koja postoji od 1985) i 25.000 funti za svoj debitantski roman „The Tenderness of Wolves“. Ono što će najširoj publici biti najzanimljivije jeste činjenica da je autorka pisala o Kanadi, gde nikad nije bila, što je posledica agorafobije (straha od otvorenog prostora), koja se kod nje razvila kad je napustila univerzitet. Tokom pisanja svog romana, Penijeva se oslanjala na mape i druge dokumente o Kanadi, koje je nalazila u biblioteci. Doduše, ona se izlečila od ovog problema koji ju je 15 godina sprečavao da putuje vozom ili avionom. Međutim, dok je pisala knjigu – bilo joj je potrebno dve i po godine da sakupi dovoljno hrabrosti kako bi se odlučila na „put“ od njenog stana iz istočnog Londona do Britanske biblioteke u centru Londona. „I dalje se tresem. Trebalo bi da sam pisac, ali sad ne mogu da opišem kako se osećam“, bile su prve reči šokirane Peni kad je saznala da je pobednica. Njen roman – „The Tenderness of Wolves“ smešten je u Ontario 60-ih godina 19. veka i bavi se brutalnim ubistvom jednog čoveka i tinejdžera koji je nestao, a za koga se sumnja da je počinio ubistvo.
Predsednik žirija, Armando Lanuči rekao je da je ovaj roman odličan primer dobrog pisanja i da vam „predstavlja svet za koji mislite da ne znate ništa na početku, ali do kraja osećate kao da ga celog posedujete“. Po njegovim rečima, dve trećine devetočlanog žirija obeležilo je roman Stef Peni kao svoj prvi izbor. Samu knjigu su odbili brojni izdavači pre nego što ju je objavila kuća Quercus. U međurvremnu, Penijeva, koja radi kao pisac scenarija, kaže da je počela rad na drugoj knjizi čija je radnja smeštena u Veliku Britaniju, ali da je malo zaplašena time. „Kad pišete prvi roman za to niko ne zna. Ne postoji pritisak“, kaže dobitnica prestižne nagrade. U konkurenciji za priznanje bile su i knjige Brajana Tompsona „Keeping Mum: A Wartime Childhood“ (biografija), Vilijama Bojda „Restless“, Džona Hajnesa „Letter to Patience“ (poezija) i Linde Njuberi „Set in Stone“ (dečja literatura).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari