Sandens filmski festival postigao je dogovor sa kompanijom Epl (Apple) o prodaji kratkih filmova iz svog programa preko ITUNES internet prodavnice. Tako će 33 kratka filma, iz programa Sandensa, biti dostupna za preuzimanje sa interneta po ceni od 1.99 dolara. Ti filmovi biće besplatno prikazivani i na sajtu Sandensa, ali samo naredna tri meseca, najavili su organizatori tog festivala.

Sandens filmski festival postigao je dogovor sa kompanijom Epl (Apple) o prodaji kratkih filmova iz svog programa preko ITUNES internet prodavnice. Tako će 33 kratka filma, iz programa Sandensa, biti dostupna za preuzimanje sa interneta po ceni od 1.99 dolara. Ti filmovi biće besplatno prikazivani i na sajtu Sandensa, ali samo naredna tri meseca, najavili su organizatori tog festivala. Autori filmova dobiće veći deo prihoda od daunlodovanih filmova sa kompanijom Epl, a ostatak će podeliti Sandens institut i istoimeni kablovski televizijski kanal. Zasad je dogovoreno da najmanje 33 od ukupno oko 70 kratkih filmova, koji će biti prikazani na Sandens festivalu, bude dostupno preko festivalskog sajta i ITUNES. Daunlodovanje će biti moguće od 22. januara, a zasad nema planova za sličnu ponudu dugometražnih filmova, posebno zato što je Sandens poznat kao platforma za prodaju filmova, naročito igranih. Organizatori zato ne žele da, zahvaljujući novim tehnološkim mogućnostima, utiču na to tržište.
Holivudska zvezda Robert Redford, osnivač Sandens festivala, izjavio je da su kratki filmovi važan deo programa i da bi svi kojima je stalo do nezavisnog filma trebalo da obrate pažnju na kratka ostvarenja, jer su najbolji pokazatelji kreativnosti. Među više od 60 filmova u takmičarskim programima Sandens festivala, vodeće američke manifestacije nezavisnog filma, biće i „Grace is Gone“ s Džonom Kjuzakom u ulozi čoveka čija je supruga ubijena u Iraku. „Ghosts of Abu Ghraib“ o zlostavljanju iračkih zatvorenika 2003. jedan od nekoliko dokumentarnih filmova baziranih na temi o Iraku, kao i „No End In Sight“ o ponašanju američke administracije u vezi sa Irakom i okupacijom te zemlje. Sandens festival počeće dokumentarcem o protestima protiv rata u Vijetnamu „Chicago 10“, u režiji Breta Morgena. Između ostalog, biće prikazan i film „Padre Nuestro“ o mladiću koji sreće grupu ilegalnih imigranata od Meksika do Njujorka, nakon što odlučuje da napusti kriminalnu prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari