Filmski vodič od 11. do 17. januara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

11. januar – Najmračniji čas

Istorijska drama “Najmračniji čas” za koju je Gari Oldman, nedavno dobio prestižnu filmsku nagradu Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu u drami stigao je u domaće bioskope.

Reč je o uzbudljivoj i inspirativnoj istinitoj priči koja počinje uoči Drugog svetskog rata, kada Vinston Čerčil (Gari Oldman) samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka: da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma sa nacističkom Nemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.

Dok nezaustavljive nemačke trupe prolaze Zapadnom Evropom i pretnja od invazije je neizbežna, javnost je nespremna, kralj je skeptičan, a iz njegove stranke se organizuju zavere i spletke, Čerčil mora izdržati svoj najmračniji čas, okupiti naciju i pokušati da promeni tok svetske istorije.

Dužina trajanja filma: 125 min

Žanr: drama, biografski

Država/Godina: Velika Britanija/2017

Uloge: Gary Oldman, Stephen Dillane, Lily James, Ben Mendelsohn

Režija: Joe Wright

12. januar – Doušnik

Poslednji film Stivena Spilberga „Doušnik“ (The Post) počeo je svoj bioskopski život u Srbiji. Reč je o ostvarenju snimljenom po istinitom događaju – aferi „Pantagonska dokumenta“ koja su 1971. objavjena u Vašington Postu, čiji su novinari otkrili istinu o vijetnamskom ratu. Pentagonski dokumenti predstavljaju niz službenih dokumenata američkog ministarstva odbrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Danijel Elsberg dostavio novinarima.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 2

U Spilbergovoj filmskoj verziji ovog događaja glavne uloge tumače: Tom Henks i Meril Strip, a muziku je komponovao Džon Vilijams. Inače, trostruka Oskarovka i dvostruki Oskarovac po prvi put su zajedno u ovoj istorijskoj političkoj drami Stivena Spilberga. Uz ova dva velikana američke glume, Spilberg je okupio impresivnu glumačku ekipu koju čine i Alison Bri, Keri Kun, Dejvid Kros… „Doušnik“ bi, prema očekivanjima producenata i distributera, trebalo da učestvuje i u trci za Oskara.

Dužina trajanja filma: 115 min

Žanr: drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Bob Odenkirk

Režija: Steven Spielberg

13. januar – Doručak kod Tifanija

Filmska revija NJujork, NJujork od 10. do 14. januara u Jugoslovenskoj kinoteci nudi deset ostvarenja u kojima ovaj grad igra važnu ulogu. Čuveni “Doručak kod Tifanija” na programu je 13. januara. Holi Golajtli je pripadnica njujorškog visokog društva, koja zarađuje radeći kao poslovna pratnja.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 3

Stan joj je u neredu, leže kasno, ustaje još kasnije. Jednom nedeljno posećuje svog sponzora koji je u zatvoru. U stan do nje useljava se mladi pisac Pol Varžak, i premda je očigledno da mu se ona dopada, Holi želi da budu prijatelji. Kako vreme prolazi, njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, ali Holi nije spremna da se veže za bilo koga, i neprestano govori da ljudi ne pripadaju jedni drugima.

Pol shvata da se iza te hladnoće krije zapravo strah i na sve načine pokušava da je spreči da posle loših muškaraca izlazi sa još lošijim.

Dužina trajanja filma: 115 min

Žanr: komedija, drama, ljubavni

Država/Godina: SAD/1961

Uloge: Odri Hepbern, Džordž Pepard

Režija: Blejk Edvards

14. januar – Deda Mraz na zameni

Niko ne voli Božić više od Andersena i svake godine on planira savršeni Božić za svoju porodicu. Najvažniji deo božićnih praznika je poseta Deda Mraza, ali jedne noći stvari nikako ne idu po planu.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 4

U novom kostimu Deda Mraza, Andersen se oklizne na ledu i padne niz liticu zajedno sa svim poklonima, sudarajući se sa pravim Deda Mrazom. NJih dvojica tada odlučuju da se zamene. Deda Mrazova porodica nikada pre nije videla pravog stolara, a Andersenovoj porodici će trebati malo Deda Mrazove božićne magije sada kada su svi pokloni uništeni. Andersen će se prisetiti razloga zbog kog voli Božić, dok će se njegova deca pomučiti da dokažu da je pravi Deda Mraz lažni.

Dužina trajanja filma: 70 min

Žanr: porodični, avantura

Država/Godina: Norveška/2017

Uloge: Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Johanna Morck, Ingeborg Raustol

Režija: Terje Rangnes

15. januar – Ivan

Nakon što mlada Mara rodi Ivana, lavina neočekivanih i stresnih događaja počinje. Ivanov otac, Rok, oženjeni biznismen u koga je Mara ludo zaljubljena, nestaje. Kada Mara sazna da je Rok optužen zbog kriminalnih radnji, biva brutalno pretučena od strane plaćenika njegove žene.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 5

Mara i Rok uspevaju da pronađu jedno drugo, ali pred nju se postavlja težak izbor: njeno dete ili njen ljubavnik. Slovenački film “Ivan” na programu je u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: drama

Država/Godina: Slovenija, Hrvatska/2017

Uloge: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Branko Brane Šturbej, Leon Lučev

Režija: Janez Burger

16. januar – Brazil

Ciklus filmova “Kapetan Nitrat prikazuje” u Jugoslovenskoj kinoteci posvećen je dugogodišnjem upravniku biblioteke ove ustanove Borislavu Stanojeviću (1953–2015). Odabrano je 12 žanrovski raznovrsnih naslova, od “Četiri prijatelja” Artura Pena, preko Felinijevog “Amarkorda”, Kjubrikove “Paklene pomorandž”e, filma “Majstori, majstori!” Gorana Markovića do “Imaginarijuma doktora Parnasusa” u režiji Terija Gilijama.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 6

Film “Brazil” (na programu 16. januara) kroz crni humor i nadrealističke elemente prikazuje retrofuturističko, antiutopijsko društvo putem kojeg se kritikuju razne teme iz društvenog i političkog života. Radnja je smeštena negde u 20. vek u totalitarnoj državi komplikovane birokratije i sveprisutne tehnologije. Glavni junak je sanjar čiji se mirni, činovnički život komplikuje kad ženu iz svojih snova susretne u stvarnom životu i pokuša da stupi u kontakt s njom.

Dužina trajanja filma: 132 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Velika Britanija/1985

Uloge: Džonatan Prajs, Bob Hoskins

Režija: Teri Gilijam

17. januar – Patuljci sa naslovnih strana

Nova komedija Milorad Milinković biće premijerno prikazana 17. januara u Sava centru. Nakon toga, film kreće u bioskopsku distribuciju. Nikola (Gordan Kičić) ima četrdesetak godina i vodeća je zvezda reality programa koji se zove “Tri minuta slave”.

Filmski vodič od 11. do 17. januara 7

U praksi to izgleda tako što on bezobrazno vređa ljude koji se na taj šou prijave i zbog toga je jako cenjen i odlično plaćen. NJegove zlobne i otrovne reči magnetski privlače gledalište i rejtinge dižu do nebesa. Osim toga, on smišlja i razne druge reality formate, kao i razne skrivene kamere. NJegov život je zapravo reality program. NJegov najbolji prijatelj Zoran (Boris Milivojević) je vlasnik medijske kuće koja se bavi proizvodnjom raznih reality formata, a žena njegovog prijatelja Mira (Tamara Krcunović) je njegova najveća ljubav iz mladosti, što, naravno, niko osim njih dvoje ne zna.

Nikolin život počinje da se menja u trenutku kada smišlja način kako da od mlade devojke koju gura njena ambiciozna majka, naprave zvezdu. Smeštaju joj skrivenu kameru koja se otima kontroli i on počinje da se pita: je li sve to zapravo nameštaljka, tj. skrivena kamera koju podmeću njemu?

Kada se uveri da su određene okolnosti ipak stvarne, prinuđen je da spasava sopstvenu kožu na način na koji jedino i zna… pomoću reality programa. Ali, on mora da razluči najvažnije: da li je ceo njegov život jedan veliki reality? I šta je u svemu stvarno, a šta samo izmišljotina koja donosi rejtinge?

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Srbija/2018

Uloge: Gordan Kičić, Boris Milivojević, Aleksandar Radojičić, Milena Radulović

Režija: Milorad Milinković

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari