Filmski vodič od 14. do 20. septembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

14. septembar – Uzaludna pljačka

U okviru programa Film noir u Jugoslovenskoj kinoteci 14. septembra biće prikazan film “Uzaludna pljačka”. Ostvarenje Stenilja Kjubrika uticalo je na mnoge filmove sličnog žanra, a Kventin Tarantino je naveo ovaj film kao jednu od najvećih inspiracija za njegov rediteljski debi “Ulični psi”. Glavni junak je iskusni profesionalni kriminalac koji se odlučuje da, pre nego što započene miran život, izvede još jednu veliku pljačku. Meta je kladionica na hipodromu. Radnja prikazuje kako se njegov plan izjalovio zbog sukoba među saradnicima.

Dužina trajanja filma: 83 min

Žanr: krimi, drama, film noir

Država/Godina: SAD/1956

Uloge: Sterling Hejden, Kolin Grej, Vins Edvards, Eliša Kuk mlađi
Mari Vinsdor

Režija: Stenli Kjubrik

15. septembar – Iza planina i brda

Ambasada Izraela ove godine, svoj tradicionalni festival Dani izraelskog filma organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Beogradska publika će biti u prilici da tokom četiri festivalska dana, od 14. do 17. septembra, uživa u nekim od najznačajnijih dela savremene izraelske kinematografije. Sedam nagrađivanih fimovima koji će biti prikazani, dela su poznatih izraelskih reditelja, i donose sjajnu muziku, smeh, porodične drame, socijalne i političke narative, dirljive intimne priče…

Filmski vodič od 14. do 20. septembra 2

“Iza planina i brda” na programu je 15. septembra. Film istražuje pomešana osećenja mnogih Izraelaca koji pokušavaju da racionalizuju osećaj ličnog identiteta nasuprot disfunkciji države. Šta znači biti dobra osoba ili barem pokušati biti dobra osoba u društvu koje ne nagrađuje vrlinu?

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: drama

Država/Godina: Izrael, Nemačka, Belgija/2016

Uloge: Alon Pdut, Noam Imber, Yoav Rothman, Shiree Nadav-Naor, Mili Eshet

Režija: Eran Kolirin

16. septembar – Gospodar pakla

Čuveni horor film “Gospodar pakla” biće prikazan 16. septembra u ponoć u Novom bioskopu Zvezda. Frenk Koton poseduje misterioznu, zagonetnu kutiju. Legenda kaže da duhovi iznutra nude vrhunsku telesnu ekstazu. Frenk je otvara i biva rastrgnut.

Filmski vodič od 14. do 20. septembra 3

Posle izvesnog vremena, Frenkov brat Leri i njegova žena Džulija, bivša Frenkova ljubavnica, useljavaju se u Frenkovu staru kuću. Zastrašujuća verzija Frenka u obliku živog mrtvaca, pojavljuje se i primorava Džuliju da zavodi i ubija muškarce da bi se on hranio njihovom krvlju i povratio svoje telo.

Dužina trajanja filma: 93 min

Žanr: horor

Država/Godina: Velika Britanija/1987

Uloge: Endru Robinson, Kler Higins, Dag Bredli

Režija: Klajv Barker

17. septembar – Amarkord

Čuveni klasik Frederika Felinija “Amarkord” biće prikazan u Novom bioskopu Zvezda 17. septembra od 21 sat. Film je u velikoj meri zasnovan na stvarnom životu Federika Felinija i njegovoj ranoj mladosti u Riminiju, mada je reditelj uvek negirao da je bilo koji od njegovih filmova autobiografski.

Filmski vodič od 14. do 20. septembra 4

Film prati godinu dana života mladog Tite koji balansira na granici između detinjstva i zrelosti, okružen čitavim nizom živopisnih i ekscentričnih likova u izmišljenom gradu po imenu Borgo, na jadranskoj obali u fašističkoj Italiji tridesetih godina prošlog veka. Felini pretvara svakodnevni život učmale provincije u cirkus društvenih rituala, adolescentskih želja, muških fantazija i političkih izvrdavanja.

Dužina trajanja filma: 124 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: Italija, Francuska/1973

Uloge: Bruno Zanin, Magali Noel, Pupela Mađio

Režija: Federiko Felini

18. septembra – Logan Laki

Nezaposlenom i razvedenom Džimiju Loganu, rudaru iz Zapadne Virdžinije, očajnički treba novac. Dobije ludu ideju da opljačka NASCAR tokom  trke na stazi Charlotte Motor Speedway u susednoj Severnoj Karolini. Ubeđuje brata Klajda, iračkog veterana s jednom rukom, koji od povratka radi u lokalnoj birtiji, i sestru Meli opsednutu kolima da mu se pridruže u tom poduvatu. Međutim, Loganima, kojima se inače nikad ne smeši sreća, treba pomoć stranca kako bi uspeli da izvedu tu složenu pljačku.

Filmski vodič od 14. do 20. septembra 5

Ekscentrični stručnjak za eksplozive Džo Bang je pravi čovek za taj posao, ali postoji jedan problem – Bang je u zatvoru. Džimi i Klajd zato smišljaju plan kako da ga izbave iz zatvora na dovoljno dugo vreme da raznese sef i zatim vrate u zatvor pre nego što upravnik primeti da je nestao. „Logan Laki“ je povratak u svet filma oskarovca Stivena Soderberga.

Dužina trajanja filma: 119 min

Žanr: komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes, Hilary Swank

Režija: Steven Soderbergh

19. septembar – Istorija ljubavi

Romantična drama „Istorija ljubavi“ bazirana je na istoimenom bestseleru američke spisateljice Nikol Kraus. Ova ljubavna priča prati život Lea, jevrejskog migranta iz Poljske, koji se nikad nije oporavio od gubitka njegove najveće ljubavi, Alme, koja je sa porodicom odbegla u SAD u vreme Drugog svetskog rata.

Filmski vodič od 14. do 20. septembra 6

Leo sada živi u Njujorku, gde upoznaje devojčicu koja mu pomaže da dođe u kontakt sa prošlošću, uz pomoć davno izgubljene knjige „Istorija ljubavi“. Film se prikazuje u odabranim bioskopima širom Srbije.

Dužina trajanja filma: 134 min

Žanr: drama, romantični

Država/Godina: Francuska, Kanada, Rumunija, SAD, Belgija/2016

Uloge: Gema Arterton, Eliot Guld, Derek Džejkobi, Sofi Nelis

Režija:  Radu Mihaileanu

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari