Filmski vodič od 16. do 22. marta 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

16.mart Mrtvi

Jubilarni peti Beogradski irski festival predstavlja atraktivan izbor igranih i dokumentarnih filmova čiji je fokus muzika. U okviru programa “Irska filmska nedelja” u Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11), biće prikazani najbolji irski filmovi – dokumentarac Džulijana Templa “Džo Stramer – Neispisana budućnost” o frontmenu čuvenog benda The Clash, ostvarenje “Dobre vibracije”, dokumentarac “Ghost Blues – Priča o Roriju Galageru” o najpoznatijem irskom gitaristi, “Setanta, stanje nezavisnosti”, dokumentarac o Ircu koji iz napuštene kuće u Londonu vodi uspešnu izdavačku kuću. Biće prikazan i irski film “Luda Meri” o devojci koja se nakon kratkog boravka u zatvoru vraća svom životu i shvata da su se stvari bitno promenile…Prava poslastica je poslednji film Džona Hjustona “Mrtvi” snimljen po poslednoj priči iz zbirke “Dablinci” slavnog Džemsa Džojsa. Gabrijel Konroj i njegova žena Greta prisustvuju večeri sa prijateljima koju organizuju njegove tetke. Tokom noći oboje će doživeti epifanije.

Dužina trajnja filma: 83 min

Žanr: drama

Država/Godina: Velika Britanija, SAD, Nemačka/1987

Uloge: Anđelika Hjuston, Donal Meken

Režija: Džon Hjuston

17. mart Frenk

U okviru Irske filmske nedelje biće prikazana i dramedija “Frank” reditelja Lenija Abrahamsona o ekscentričnom muzičaru sa maskom na glavi. Radnja filma prati mladića Džona koji se pridružuje muzičkom bendu „Soronprfbs“, čiji je frontmen misteriozni i ekscentrični Frenk. Priča je inspirisana likom i delom britanskog komičara i muzičara Krisa Sivija, koji je bio poznat pod pseudonimom Frenk Sajdbotom.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 2

Dužina trajnja filma: 83 min

Žanr: drama

Država/Godina: Velika Britanija, Irska, SAD/2014

Uloge: Majkl Fasbender, Domnal Glisan, Megi Džilenhol

Režija: Leonard Leni Abrahamson

18. mart Derviš i smrt

U okviru programa “Film i religija: 500 godina protestantizma” u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici od 15. do 19. marta prikazuju se filmovi iz celog sveta sa temom religije. Jedini domaći film je “Derviš i smrt” nastao 1974. godine na osnovu romana Meše Selimovića. Starešinu islamskog reda derviša duboko porazi hapšenje i pogubljenje nevinog brata. Uzvrativši i sam zlom, derviš uspeva da sruši vladajuće ljude i, u nadi da će uspostaviti pravdu, sam preuzima vlast. Stara uprava, u kojoj su se promenile ličnosti, a ne i duh vladavine, razbiće mu iluzije i smrviće ga kao čoveka.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 3

Dužina trajnja filma: 108 min

Žanr: drama

Država/Godina: Jugoslavija/1974

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Vojislav Voja Mirić, Boris Dvornik, Olivera Katarina

Režija: Zdravko Velimirović

19. mart Lepotica i zver

U domaće bioskope stigla je igrana adaptacija Diznijevog animiranog klasika iz 1991. godine i to u sinhronizovanoj i tilovanoj verziji. Novi film stare likove preoblikuje za modernu publiku, ali ostaje veran originalnoj poruci da prava lepota dolazi iznutra. “Lepotica i zver“ je bajkovita priča o putovanju Bele, pametne, lepe i nezavisne mlade žene koju je zarobila zver. Uprkos strahu, ona će se sprijateljiti sa začaranom poslugom zamka i naučiće da prevaziđe spoljašnjost zveri i shvati da se unutra nalazi dobrodušni princ. Autori filma na čelu sa rediteljem Bilom Kondonom od francuske bajke iz 18. veka hteli su da načine korak ka povratku mjuzikla na bioskopsko platno. Kondon je odlučio da proširi poznatu priču tako što će film dati uvid u prinčev život pre nego što je postao Zver, ali i Belin život pre odlaska u zamak.

Ipak, ono zbog čega se poslednjih dana najčešće govori o ovom naslovu je činjenica da je ovo prvi put da je u jednom Diznijevom filmu neko od likova otvoreno gej. Naime, lik Lefo, koga igra Džoš Gad, tokom filma shvata da je zaljubljen u svog prijatelja Gastona. Reditelj nije hteo da otkrije šta će se tačno dogoditi do kraja filma sa njih dvojicom, ali je naglasio da je ovo “ekskluzivni gej trenutak u jednom Diznijevom filmu”.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 4

Dužina trajnja filma: 132 min

Žanr: fantazija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Ian McKellan, Emma Thompson

Režija: Bill Condon

20. mart Ludi provod

Italijanska komedija “Ludi provod”, koja je prikazana na poslednjem Kanskom festivalu, na repertoaru je Dvorane Doma sindikata i bioskopa Tuckwood Cineplex. Neobični film Paola Virzija govori o dve pacijentkinje iz psihijatrijske ustanove koje koriste priliku za beg i kreću na put koji će im promeniti živote.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 5

Dužina trajnja filma: 98 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Italija/2016

Uloge: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti

Režija: Paolo Virzi

21. mart Osnivač

“Osnivač” je priča o tome kako je lanac brze hrane McDonalds došao do uspeha. Braća Mekdonald otvorili su restoran brze hrane u Kaliforniji, ali pravi osnivač ovog carstva fast food-a je Rej Krok koji je na njihovim leđima podigao imperiju. Rej Krok bio je trgovac milkšejk miksera, kada je jednog dana dobio porudžbinu od jednog restoran u Kaliforniji da žele da kupe šest njegovih aparata. Zbunjen kako štand brze hrane želi toliko miksera, on odlazi da vidi kako izgleda restoran McDonalds. Glavnu ulogu igra Majkl Kiton, dok braću Mekdonald tumače Dik Ofeman i Džon Karol Linč.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 6

Režiju potpisuje: Džon Li Henkok (“Mrtvi ugao”, “Spašavanje gospodina Benksa”).

Dužina trajnja filma: 115 min

Žanr: drama, biografski

Država/Godina: SAD/2016

Uloge: Michael Keaton, Nick Offerman, Linda Cardellini

Režija: John Lee Hancock

22. mart Kraljica Španije

Pedesetih godina 20. veka, filmska diva Makarena Granada, koju tumači Penelope Kruz, vraća se iz holivuda u Španiju da snimi blokbaster pod nazivom “Kraljica Španije”, gde će udahnuti život Izabeli I od Kastilje. U Madridu, ne samo što će se ponovo sresti sa svojim starim prijateljima i kolegama, već će morati i da se bori sa još jednim diktatorskim režimom – režimom Fransiska Franka. Film je nastavak španskog hita “Devojka tvojih snova” Fernanda Truebe, a svetsku premijeru imao je nedavno na Berlinskom festivalu.

Filmski vodič od 16. do 22. marta 7

Dužina trajnja filma: 128 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: Španija/2017

Uloge: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patinkin

Režija: Fernando Trueba

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari