Filmski vodič od 9. do 15. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

9. novembar – Zarobljeno vreme

Dokumentarni film Milan Nikodijevića “Zarobljeno vreme” o Petru Peci Popoviću biće premijerno prikazan 9. novembra u Dvorani Kulturnog centra.

Reč je o film o jedanom od najboljih, najpoznatijih, najautoritativnijih i, svakako, napopularnijih poznavalaca rokenrola u nekadašnjoj, velikoj Jugoslaviji, koji je bio i njegov promoter u herojskim vremenima. Autorska ekipa najavljuje da je film osmišljen tako da bez pretenzije da ispriča konačnu istinu o rokenrolu, prikazuje putovanje sa Popovićem diljem “emotivnog zavičaja”, bivše SFRJ, u potrazi za „izgubljen vremenom“ i dragim ljudima, najznačajnijim predstavnicima ove kulture, pokušavajući da odgovorimo na pitanje – da li je raspadom Jugoslavije rokenrol izgubio značaj koji je nekada imao.

Dužina trajanja filma: 105 min

Žanr: dokumentarni

Država/Godina: Srbija/2017

Režija: Milan Nikodijević

10. novembar – Ubistvo u Orijent ekspresu

Klasik Agate Kristi dobio je novu adaptaciju u režiji Keneta Brane. Za sve one koji dobro poznaju ovu detektivsku priču i njen zanimljiv kraj, glumačka ekipa je nešto što može da ih odvuče u bioskop. Brana igra čuvenog Herkula Poaroa, a pored njega u filmu se pojavljuju sve sama velika glumačka imena – Penelope Kruz, Vilem Defo, Džudi Denč, Džoni Dep, Mišel Fajfer, Dejzi Ridli i Džoš Ged, verovatno po ugledu na najpoznatiju filmsku verziju do sada iz 1974. u režiji Sidnija Lumeta, gde su igrali Ingrid Bergman, Loren Bekol, Šon Koneri, Vanesa Regrejv, Albert Fini…

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 2

Za one koji su se još uvek nisu susreli sa čuvenim delom Agate Kristi, reč je o priči o trinaestoro stranaca zarobljenih u vozu tokom istrage ubistva. Svi su osumnjičeni, a samo jedan čovek pokušava da razreši misteriju, pre nego što ubica ponovo napadne.

Dužina trajanja filma: 114 min

Žanr: krimi, drama, misterija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Johnny Depp, Kenneth Branagh, Daisy Ridley

Režija: Kenneth Branagh

11. novembar – The Books of Knjige: Slučajevi Pravde

Čuvena crnogorska humorističko-muzička organizacija The Books of Knjige, koja je aktivna od početka devedesetih godina, nakon radija i televizije okrenula se novoj formi – filmu, u kome na sebi specifičan način govore o stvarnosti u kojoj živimo. Nakon pilot epizode serije “Slučajevi pravde” koja je stekla kultni status zahvaljujući Jutjubu i društvenim mrežama, priča o policijskim inspektorima dobila je svoj novi život.

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 3

Dva hrabra policijska inspektora rade na slučaju dvostrukog ubistva. Iako će zločincima pokušati zadati smrtonosni udarac, njihova nesposobnost ih vodi u propast. Ko je ostavio leš na farmi kamiondžija od kojih se dobija najkvalitetnije mlijeko? Ko švercuje nelegalne tablete Betangin? Ko policajcima pali ruke? Zašto se pojavljuje zlokobni zec? Sve to pokušavaju da saznaju ova dva hrabra, ali nesposobna policijska inspektora.

Dužina trajanja filma: 90 min

Žanr: krimi, komedija

Država/Godina: Crna Gora/2017

Uloge: Veselin Gajović, Goran Vujović, Aleksandar Radunović , Zoran Marković, Sejdo Alijaj, Nikola Pejaković, Tihana Ćulafić, Izudin Bajrović, Nebojša Glogovac, Zenit Đozić, Zoran Kesić

Režija: Zoran Marković

12. novembar – Predgrađe

Još jedna iščašena krimi komedija je na repertoarima domaćih bioskopa od ove nedelje. Braća Koen napisala su secnario za ovaj film koji je režirao jedan od njihovih omiljenih glumaca i saradnika Džordž Kluni. “Predgrađe” je priča o mirnoj, idiličnoj prigradskoj zajednici s pristupačnim kućama i urednim travnjacima…

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 4

Drugim rečima, savršeno mesto za podizanje porodice. U ovo naselje leta 1959. godine seli se porodica Lodž. Ali mirna spoljašnost skriva uznemirujuću stvarnost. Ovo je priča o ljudima s manama koji čine loše stvari.

Dužina trajanja filma: 104 min

Žanr: krimi, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Oscar Isaac, Matt Damon, Julianne Moore, Josh Brolin

Režija: George Clooney

13. novembar – Tor – Ragnarok

Za one koji u bioskopu najviše vole da pogledaju filmove o strip superherojima, od nedavno se daje novi film o junacima Marvelovog univerzuma.

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 5

Tor je zarobljen s druge strane svemira bez svog moćnog malja. Pokušava da se vrati u Asgard i zaustavi Ragnarok – uništenje njegove domovine i kraj asgardijanske civilizacije. Nova pretnja je nemilosrdna Hele. Ali Tor prvo mora da preživi gladijatorsko takmičenje koje će ga suočiti s bivšim saveznikom i kolegom Osvetnikom – neverovatnim Hulkom.

Dužina trajanja filma: 130 min

Žanr: avantura, akcija, fantazija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Idris Elba, Anthony Hopkins

Režija: Taika Waititi

14. novembar – Junačine

Španska komedija “Junačine” govori o Elitnom odredu, španskoj tajnoj službi, koji je toliko tajna da niko nikad nije čuo za nju. NJeni članovi za sebe milse da su ekvivalent američkoj CIA ili britanskoj MI6. Posle propale operacije i tragične smrti najboljih među njima, Odred regrutuje novu grupu agenata koju čine po jedan pripadnik civilne garde iz Andaluzije, Madrida, Baskije i Katalonije, i jedan legionar.

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 6

Oni moraju da prevaziđu sve razlike (a ima ih poprilično), kako bi spasli zemlju od ludog teroriste koji je “reparirao” staru termonuklearnu bombu, potonulu posle incidenta kraj plaže u Palomaresu. Ovaj “problemčić” bio bi za ove heroje mačiji kašalj, da ustvari nisu parodija na junake akcionih filmova.

Dužina trajanja filma: 95 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Španija/2016

Uloge: María León, Miki Esparbé, Jordi Sánchez

Režija: Joaquín Mazón

15. novembar – Crveni pas

Čuvena australijska priča o porodici, prijateljstvu i avanturi ekranizovana je u film “Crveni pas”. Kada jedanaestogodišnji Majk ode da živi sa dedom na njegovoj farmi u zabačenom delu zapadne Australije, oseća se odbačenim i usamljenim. Ali uskoro će se njegov život pretvoriti u neverovatnu avanturu kada upozna crvenog psa koga on naziva Plavi.

Filmski vodič od 9. do 15. novembra 7

Dužina trajanja filma: 88 min

Žanr: komedija, drama, porodični

Država/Godina: Australija/2016

Uloge: Jason Isaacs, Levi Miller, Bryan Brown

Režija: Kriv Stenders

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari