Francuski orden Mili Turajlić: Trijumf slobodnog duha i humanizma 1Foto: FoNet/TV FoNet

Rediteljki Mili Turajlić uručen je Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza za doprinos filmskoj umetnosti i unapređenju saradnje Francuske i Srbije na ovom polju na večerašnjoj ceremoniji u Ambasadi Francuske u Beogradu. Priznanje je u ime ministra kulture Francuske uručio Fatih Akčal, otpravnik poslova francuske ambasade.

Akčal je rekao da Srbija i Francuska imaju dugogodišnju filmsku tradiciju i bogatu saradnju, a kao dokaz za to naveo je stvaralaštvo Mile Turajlić čiji je kompletan filmski opus francusko-srpske koprodukcije.

Pred uručivanje ordena, Akčal se osvrnuo na značajne etape u životu odlikovane umetnice, počevši odavanjem počasti njenoj majci, profesorki Beogradskog univeziteta Srbijanki Turajlić. Njoj je 4. marta 2003, u trenutku kada je bila zamenica ministra prosvete, uručen Orden akademskih palmi u rangu komandora u istoj Ambasadi.

– Radili ste sa rediteljima igranih filmova kao što su Oliver Parker, Rian Dionson ili Mel Gibson, ali ste izabrali dokumentarni film. Izuzetno ostvarenje “Sinema Komunisto” će potvrditi Vaš stil 2011, priča Akčal.

On dodaje da je pomenuto ostvarenje osvojilo 16 nagrada, dok je njen drugi dugometražni film “Druga strana svega” osvojio 32 nagrade, među kojima je i Gran pri za najbolji istorijski film u Francuskoj 2018. godine.

– Vi ste slobodnog duha, humanista, angažovana umetnica i radite na izgradnji mostova između kultura u svetu, a posebno između Srbije i Francuske. Ako talenat treba da bude priznat, onda veliki talenat treba slaviti, zaključio je Akčal.

Mila Turajlić je svoj govor počela hronologijom događaja koji njenu porodicu povezuju sa Francuskom.

– Kada smo moja sestra Nina i ja bile male, tokom popodneva koje smo provodile kod babe bile smo zaintrigirane razgovorima između nje i naše majke. Ako bi tema bila nešto što se smatralo neprimerenim za naše dečje uši, a čim bi primetile da ih slušamo, one bi prešle na francuski jezik. To je bilo veoma frustrirajuće iskustvo, koje je dovelo do toga da se u meni rodi želja da progovorim francuski jezik. Istorija moje porodice sa Francuskom započinje upravo sa tom babom, koja je pre Prvog svetskog rata pohađala Francuski licej u Beogradu. Nastavlja se posleratnih godina, kada je mamin stric odlikovan legijom časti, objašnjava Turajlić.

Ona dodaje da je časove francuskog počela da pohađa u studentskim danima, kada nije mogla da se opredeli između interesovanja za političke nauke ili film, pa je studirala oba. Tih godina je konkurisala za stipendiju francuskog instituta za dokumentarni film na letnjem univerzitetu Femis u Parizu.

– Sa 23 godine dobila sam priliku da dva meseca provedem na Femisu i to iskustvo me je dovelo do zaključaka da se u Francuskoj dokumentarni film smatra filmom i da se kinematografija smatra umetnošću, kao i da je Francuska zapravo mesto u kojoj želim da izgradim svoju karijeru, napominje Turajlić.

Rekavši da je jedan francuski istoričar napisao da između izgubljenog vremena i pronađene prošlosti leži umetničko delo, Turajlić objašnjava da je tako postavio izazov onima koji se bave prošlošću da stave sećanje u pokret.

– Svaki put sebe prepoznajem pred tim izazovom u svojoj potrazi za poetikom sećanja i jezikom kojim želim da govorim o istoriji. Francuska je za mene primer društva koje je radilo i nastavlja da radi na otvaranju dijaloga o najcrnjim momentima njihove istorije i to vrlo često kroz dokumentarni film, zaključuje Turajlić.

Orden

Orden umetnosti i književnosti dodeljuje francusko Ministarstvo kulture osobama koje su se istakle umetničkim i književnim stvaralaštvom i time doprinele francuskoj i svetskoj umetničkoj i kulturnoj baštini, a ustanovljen je 1957. godine.

Ko je Mila TurajlićMila Turajlić autorka je višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova “The other side of everything” i “Cinema Komunisto”, a srpske premijere njenih filmova „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“ i “Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ održane su okviru Festivala autorskog filma 27. novembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari