Pre tačno 31 godinu umro je Fredi Merkjuri, jedan od najvećih pevača svih vremena 1Foto: Carl Lender / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Dejv Grol iz grupe Fu Fajters je jednom nakon svirke pred prepunim stadionom rekao: „Ako želite da naučite kako da se povežete sa publikom ove veličine, ili gledajte Papu ili Fredija Merkjurija“. Vrlo malo muzičara je izazvalo ovakvu vrstu divljenja budućih generacija koliko je to učinio Fredi Merkjuri. I to kod većine nije samo prolazna fascinacija, već iskrena posvećenost prema jednoj pravoj rok zvezdi i vrhunskom pevaču.

Rođen kao Farok Bulsara 1946. godine u Zanzibaru (ostrvu koji je deo današnje Tanzanije), Fredi Merkjuri je od malih nogu pokazao interesovanje za muziku. Sa sedam godina je poslat u Indiju da pohađa englesku školu, a ubrzo nakon toga počeo je da ide na časove klavira. Budući da je pokazao zavidan talenata za sviranje ovog instrumenta, a bio je i deo dramske sekcije i hora u školi, nije bilo teško pretpostaviti da će njegov život biti orijentisan na muziku i umetnost uopšte. Upravo u Indiji dobio je nadimak Fredi, jer jedan njegov drug iz omladinskog benda Hektiks nije bio u stanju da tačno izgovori njegovo pravo ime.

Sa 18 godina, Merkjuri je napusio Indiju i otišao da studira dizajn u Velikoj Britaniji, gde je diplomirao 1969. godine. Muzika je, međutim, i dalje bila prioritet u njegovom životu pa je nakon kratkog vremena provedenog u nekoliko bezperspektivnih bendova postao pevač grupe Smajl u kojoj su svirali gitarista Brajan Mej i bubnjar Rodžer Tejlor. Ovaj trio je zajedno sa basistom Džonom Dikonom osnovao bend Kvin 1971. godine i od tad više ništa nije bilo isto u životima ovih muzičara.

https://www.youtube.com/watch?v=bToG3hKX5nM&ab_channel=uploader.JP8

Ime grupi dao je sam Merkjuri, koji je bio svestan njegovih homoseksualnih konotacija, ali mu se veoma dopalo jer zvuči svečano i kraljevski. U isto vreme on je i zvanično promenio svoje ime u Fredi Merkjuri, a prezime koje je izabrao inspirisano je bogom Merkurom iz rimske mitologije.

Kao jedan od retkih tenora u rok muzici, Merkjuri je svojim neverovatnim vokalnim sposobnostima odmah privukao pažnju publike. Osim toga, on je bio i talentovan muzičar i tekstopisac, pa je tako na 10 od 17 pesama sa albuma najvećih hitova grupe Kvin potpisan kao autor, uključujući i „Bohemian Rhapsody“, „We Are the Champions“, „Don’t Stop Me Now“ i „Crazy Little Thing Called Love“.

Postava sa Merkjurijem je s uspehom nizala albume i singlove do 1991. godine, kada je on, nažalost, preminuo od posledica side. Njemu je HIV dijagnostikovan 1987, ali je slavni pevač to krio od javnosti, sve do dan pre svoje smrti. On je po svom priznanju bio biseksualne orijentacije, ali nije voleo mnogo da priča u javnosti o svom privatnom životu. Mada „veći od života“ na bini, Merkjuri je po navodima ljudi koji su bili bliski s njim, bio veoma stidljiva osoba. Ipak, treba imati u vidu da homoseksualnost i biseksualnost nisu u to vreme bili prihvaćeni u britanskom društvu kao danas, iako su dekriminalizovani 1967. godine.

Šta god bilo ko tada mislio o njegovoj seksualnoj orijentaciji bilo je manje bitno, jer je većina bila saglasna da se radi o velikom pevaču, autentničnoj rok zvezdi i čoveku od integriteta, kome se nije imalo puno toga zameriti. Merkjurijeva i popularnost grupe Kvin samo rasla nakon njegove smrti. Njihove pesme se i dalje redovno vrte na radiju, a biografski film o Merkjuriju iz 2018, nazvan po jednom od najvećih hitova grupe, Bohemian Rhapsody, zaradio je čak 910 miliona dolara od prodaje bioskopskih ulaznica.

Nove generacije su prigrlile Merkjurija i Kvin kao i one pre njih, a ne sumnjamo da će to učini i naredni naraštaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari