Gitar art festival počinje 10. marta 1Foto: Pixabay/ FirmBee

Beograd biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru povodom održavanja 21. „Gitar art festivala“ od 10. do 15. marta.

Uz Grad Beograd i Ministarstvo informisanja i kulture, aktivni pokrovitelji ovog šestodnevnog festivala su i mnoga diplomatska predstavništva i njihova kulturna predstavništva, prenosi Beoinfo. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je istakao zadovoljstvo što „Gitar art festival“ postoji već 21. godinu i što je postao tradicionalno dešavanje u okviru martovskih festivala.

„Mesec smo počeli sa Festom, sada počinje festival gitare, a potom ćemo imati i festival igre. Sva ova dešavanja obogaćuju našu kulturnu ponudu, a i ove godine ćemo imati sjajne goste na festivalu na koji pozivam sve Beograđane i njegove goste“, rekao je Radojičić.

On je dodao da će Grad Beograd će uvek stajati iza ovakvih događaja jer su oni deo njegovog identiteta. i „‘Gitar art festival’ je nešto na šta smo ponosni jer je iz godine u godinu sve masovniji i kvalitetnij“, istakao je Radojičić.

Direktor i osnivač festivala Boško Radojković je podsetio da će u šest dana festivala biti održano 13 koncerata i niz pratećih aktivnosti. „Slogan ovogodišnjeg festivala je ‘Rapsodija’, što označava sreću za naše aktivnosti.

Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja su od početka sa nama na čemu smo im veoma zahvalni“, kazao je Radojković.

Savetnica u Ministarstvu kulture i informisanja Dragana Mitrović je istakla da festival svake godine dobija sve više poklonika. „Dolaze nam novi izvođači, vraćaju se i stari i već nekoliko godina festival uspešno uspeva da se izbori sa svim izazovima i ostane svež i inovativan“, ocenila je Mitrović.

Ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko ukazao je na izuzetan kvalitet „Gitar art festivala“ i izrazio nadu da će i ove godine on biti veoma dobro primljen kod publike.

„Svakako, bez Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, kao i bez nas ostalih koji stavimo ‘po zrno peska’ ovakav festival ne bi bio moguć. Verujem da je Beograd veoma zadovoljan što ima ovaj festival koji veoma dobro predstavlja Srbiju i na međunarodnom planu“, rekao je Garsija Blanko.

On je istakao da je festival veoma poznat u svetu upravo zbog gitare i dodao da je veoma srećan što je Meksiko dao svoj doprinos u njegovom održavanju. Uz ambasadora Meksika, buduće posetioce na festival gitare pozvali su i atašei za kulturu Sjedinjenih Američkih Država, Portugala, Danske, kao i šefovi kulturnih predstavništava Španije, Italije, Austrije i delegacije Evropske unije u Srbiji. U okviru festivala biće održani koncerti održati Kombank dvorani, atrijumu Narodnog muzeja i sali Kolarčeve zadužbine.

Festival počinje koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Danijela Kasaresa, koji se vraća u Beograd nakon pet godina. Tokom 5 dana festivala nastupiće domaći sastav „Ođila“, italijanski „40 fingers”, Ištvan Remer i Goran Listeš iz Hrvatske, Gitarski kvartet „Konkordis“ iz Portugala, Rafael Agire iz Španije, Šamipija Duo iz Japana, Furat Kuaduri Duo iz Ujedinjenih arapskih emirata, Nikolas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Miloš Janjić i Milan Dereta iz Srbije.

Nemački kompozitor Hoakin Klerč komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom „Gitar art festivalu“, a njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića uz soliste Marka Tamaja, Davida Martinesa i Rafaela Agirea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari