Kineska gitaristkinja Šufei Jang (Xuefei Yang) predstaviće se večeras od 21 sat u crkvi Blažene Ozane publici KOTORARTA, kompozicijama Sore, Rodriga, Albeniza, Paganinija i Vilja-Lobosa. Šufei Jang je prva gitaristkinja koja je diplomirala na Središnjem muzičkom konzervatorijumu u Pekingu i prva koja je nastavila studije gitare na Zapadu.

Kineska gitaristkinja Šufei Jang (Xuefei Yang) predstaviće se večeras od 21 sat u crkvi Blažene Ozane publici KOTORARTA, kompozicijama Sore, Rodriga, Albeniza, Paganinija i Vilja-Lobosa. Šufei Jang je prva gitaristkinja koja je diplomirala na Središnjem muzičkom konzervatorijumu u Pekingu i prva koja je nastavila studije gitare na Zapadu. Rođena u Pekingu, Šufei Jang je gitaru počela da uči sa sedam godina, a od desete je bila u klasi najpoznatijeg kineskog gitarskog pedagoga Č. Žija. Impresioniran jednim njenim učeničkim nastupom, španski veleposlanik poklonio joj je koncertnu gitaru. Već u to doba nastupala je u Kini, Hongkongu, Makau, Španiji, Australiji, Tajvanu, Japanu i Portugaliji. U Japanu je dobila posebnu nagradu Gitarskog društva, a slavni japanski graditelj M. Kono poklonio joj je svoju koncertnu gitaru. Kad je imala samo četrnaest godina, njen resital u Madridu pohodio je kompozitor Rodrigo, a posetivši Peking, Džon Vilijams bio je toliko ponesen njenim sviranjem da je poklonio dve svoje, Smallmanove gitare pekinškom Konzervatorijumu, posebno za Šufei Jang i ostale najbolje studente.
Od 2000. Šufei Jang boravi u Londonu. Ove sezone nastupiće na turnejama u SAD i nekoliko evropskih država, a izvešće i gitarske koncerte sa Seulskom filharmonijom, Orkestrom grada Makaa i Filharmonijskim orkestrom Toleda. Protekle godine potpisala je ekskluzivni ugovor sa izdavačkoim kućom EMI Classics za koju je već izdala album „Romance de Amor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari