"Glumci su spremni, sire" 1

Ovogodišnje, peto po redu, „Pozorišno proleće“ počinje večeras, sa polugodišnjim kašnjenjem zbog pandemije, a radni naslov je „Vreme, otisak, sećanje“.

To je, za razliku od ostalih festivala, smotra najboljih predstava u kalendarskoj godini. Festival je nastao na inicijativu Dušana Kovačevića, a selektor je Zoran Karajić, dugogodišnji uspešni direktor Šabačkog pozorišta.

Zbog pandemije u prodaji je svega 90 ulaznica po ceni od hiljadu dinara, dok sala može da primi 300 gledalaca.

Na svečanom otvaranju festivala govoriće Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, a prva predstava je „Lepa Brena prodžekt“ u produkciji Flajing Džindžer, Bitef teatra i Šlahthaus teatra Bern.

U četvrtak na programu je „Travnička hronika“ u režiji Nikite Milivojevića i u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

U subotu je još jedno veliko književno delo priređeno za pozorište – „Upotreba čoveka“ Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, i produkciji Novog tvrđava teatra, Grada teatra Budva, East West Centar Sarajevo i Novosadsko pozorišta/Ujvideki Szinhaza. Zvanični program završava predstava vranjskog pozorišta „Bora Stanković“ – „Nečista krv“, u režiji Juga Radivojevića.

Šabačko pozorište u čast nagrađenih odigraće „Dva viteza iz Verone“ u režiji Mie Knežević. Inače, ove godine Šabačko pozorište obeležava 180 godina pozorišnog života u Šapcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari