Gojković i Pištalo položili vence na mestu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo položili su danas vence na mestu na kome je u u šestoaprilskom bombardovanju pre 80 godina uništena Narodna biblioteka Srbije, na Kosančićevom vencu.

„To sećanje, crno i teško kao dim knjiga u plamenu za koji kažu da je dve nedelje obavijao Beograd, moramo da sačuvamo od zaborava kao deo naše kulture sećanja“, podvukla je ministarka kulture i informisanja.

U bombardovanju su uništene i lične biblioteke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Đure Daničića, Janka Šafarika…

Ministarka kulture rekla je da je Narodna biblioteka Srbije nedavno dobila upravnika za koga veruje da će ovu ustanovu voditi na dostojan način i da će uspeti da je učini vidljivijom na međunarodnom planu. „U tome i drugim važnim poslovima, kao što je izgradnja novog depoa, imaće punu podršku Ministarstva kulture i informisanja“, zaključila je Gojković.

Nova zgrada biblioteke otvorena je na isti ovaj datum 1973, podsetio je Pištalo. „Povodom obnove, Andre Malro nam je poklonio rukopis svoje knjige o Pikasu. Tom prilikom je napisao ‘U sudbini vaše Biblioteke, vidim sudbinu naroda kome su kultura i sloboda jedno'“, rekao je v. d. upravnika NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari