Povodom realizacije finansijskog iznosa nagrade Gorki list Creativity Award 2006, u organizaciji Gorkog lista, juče je u beogradskom hotelu Hajat upriličen razgovor sa laureatima. Dobitnici tek ustanovljene nagrade proglašeni su u decembru, u okviru performansa „U svetu nadahnuća“, održanom u Pozorištu na Terazijama.

Povodom realizacije finansijskog iznosa nagrade Gorki list Creativity Award 2006, u organizaciji Gorkog lista, juče je u beogradskom hotelu Hajat upriličen razgovor sa laureatima. Dobitnici tek ustanovljene nagrade proglašeni su u decembru, u okviru performansa „U svetu nadahnuća“, održanom u Pozorištu na Terazijama. Gorki list Creativity Award dodeljivaće se svake godine u drugoj polovini decembra, za najoriginalnije stvaralaštvo u toj kalendarskoj godini. U konkurenciju za nagradu ulaze žanrovski različita dela, nastala u vremenskom okviru od godinu dana, koja obuhvataju različite segmente ljudskog stvaralaštva: vizuelne umetnosti, scenske umetnosti, modu, izdavaštvo, film… Nagradu može dobiti samo jedan, a najviše pet stvaralaca u jednoj godini. Upravo je prve godine nagrade bio slučaj da je dobije petoro umetnika. O tome je odlučivao stručni savet sastavljen od sedam članova – Ratko Božović, Ivan Tasovac, Mirjana Bobić Mojsilović, Dušan Makavejev, Irena Mišović, Gorčin Stojanović i Goranka Matić. Nagradu su ravnopravno osvojili kompozitorka Isidora Žebeljan, scenarista i reditelj filma „Sedam i po“ Miroslav Momčilović, Srđan Valjarević za roman „Komo“, slikar Bora Iljovski i Milena Marković za dramu „Brod za lutke“.
Ratko Božović, istakavši da je skeptik jer ne drži previše do žirija i nagrada koje su često podložne lobiranju i očekvanju javnosti, rekao je da je bio vrlo zadovoljan na kraju. Vojin Đorđević, vlasnik Si&Si kompanje, koja stoji iza nagrade, nije se mešao u izbor nagrađenih, a ova nagrada, dodao je Božović, predstavlja kritički diskurs u odnosu na već postojeće i krajnje je vreme da počne da se podržava kulturni elitizam umesto osrednjosti. O nagradi, podržanoj ozbiljnim novčanim delom – 100.000 evra (bruto u dinarskoj protivvrednosti), pohvalno su se izrazili svi laureati, skrećući pažnju upravo na taj, u uslovima ovdašnje kulture nimalo zanemarljiv deo od koga, kako je rekao Bora Iljovski, može da se živi i radi. Ipak, govoreći o odgovornosti jedne kompanije kakva je Si&Si da utiče na stvarnost i okruženje u kome je, podržavajući vrhunske kulturne vrednosti, Vojin Đorđević pomenuo je da je bio ne malo iznenađen saznanjem koliko je od novčanog dela nagrade porezima oduzeto od umetnika. Naime, nakon poreza na dohodak od 20 odsto i 22 odsto za PIO, svako od laureata dobio je skoro za trećinu umenjenu sumu od one koju mu je Si&Si kompanija uplatila (po 20.000 evra), odnosno 1.043.810 dinara. Takav odnos države prema savremenim mecenama ne obeshrabruje ljude iz Si&Si kompanije, pa su, uvidevši da je veliki broj umetnika koji takođe zavređuju pažnju ostao izvan konkurencije za nagradu, a posebno mladi i još neafirmisani, rešili da osnuju fondaciju i za njih. Uslovi konkurisanja za sredstva iz te fondacije biće objavljeni u prvoj polovini ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari