Film „Gospođica“ Andree Štake, prikazan premijerno sinoć od 23 sata u Dvorani kulturnog centra (repriza je danas u 15 sati u Domu sindikata), ostvarenje je po kome je selektor i umetnički direktor Miroljub Vučković naslovio čitav jedan segment ovogodišnjeg Festovog programa – Gospođice.

Film „Gospođica“ Andree Štake, prikazan premijerno sinoć od 23 sata u Dvorani kulturnog centra (repriza je danas u 15 sati u Domu sindikata), ostvarenje je po kome je selektor i umetnički direktor Miroljub Vučković naslovio čitav jedan segment ovogodišnjeg Festovog programa – Gospođice. U pitanju su filmovi koje su režirale žene, u kojima su u glavnim ulogama takođe žene i čije su teme i pristup tim temama dati iz ženskog ugla. „Gospođica“ je film o tri žene sa ovih prostora koje su se svojom voljom ili nevoljom u različita vremena našle u Švajcarskoj, bolje se ili gore prilagodivši. Ipak, kako je juče na Festovoj konferenciji za novinare rekla Andrea Štaka, i sama druga generacija iseljenika, rođena u Švajcarskoj, to nije film na ovu temu, već o te tri žene i njihovim sudbinama koje se u trenutku susreta prepliću i počinju da utiču jedna na drugu menjajući ih. Ulogu Ruže, žene koja je u Švajcarskoj uspela, ali zatvorene i hladne, igra Mirjana Karanović za koju je kao glumicu koja obično igra potpuno drugačije, emotivne žene, ovo bilo, kako je rekla, sasvim različito iskustvo. Nasuprot njoj je Ana, nepromišljena i iracionalna, koja ne pripada nigde i ujedno svugde. Nju tumači Marija Škarčić koja je proces glume objasnila kao pražnjenje sebe, sopstvenog unutrašnjeg sadržaja, i ustupanje tog prostora liku koji napraviš utoliko bolje, dodala je, što ti više znači, a to, opet, nema veze sa raciom.

28. FEBRUAR: Da li si kadar za Fest?

SAVA CENTAR – „Gojine utvare“ (Špa) Miloša Formana (12.00); „Mala Mis Sanšajn“ (SAD) Džonatana Dejtona i Valeri Faris (14.30); „Partiz, s ljubavlju“ (Fra) Gasa van Santa, braće Koen, Voltera Sejlsa, Danijele Tomas, Alfonsa Kuarona, Olivijea Asajasa, Vesa Krejvena i Toma Tikvera (17.00); „Svetla u sumraku“ (Fin) Akija Kaurismakija (19.30); „Put za Gvantanamo“ (VB) Majkla Vinterbotoma (22.00); DOM SINDIKATA – „Slobodna volja“ (Nem) Matijasa Glasnera (12.30); „Gospođica“ (Nem/Švajc/BIH) Andreje Štake (15.00); „Nezaboravno“ (J. Koreja) Jong-bin Juna (17.30); „Rajske ptice“ (Kazahstan/Kirgistan) Talgata Asirakulova i Gaziza Nasirova (20.00); „Kletva 2“ (SAD) Takašija Šimicua (22.30); DVORANA KULTURNOG CENTRA – „Da bi dospeo u raj, prvo umri!“ (Fra/Nem/ Rus) Djamšeda Usmonova (13.00); „U vožnji sa ljubavnikom moje žene“ (Koreja) Kima Tai-sika (15.30); „Fabrikovani pejzaži“ (Kan) Dženifer Bejčvol (18.00); „Jela“ (Nem) Kristijana Pecolda (20.30); „Dan noć dan noć“ (SAD) Džulija Loktev (23.00); MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE – Fest 2007. u Kinoteci – Slavoj Žižek: Izvori i posledica, „Ptice“ (SAD, 1963) Alfreda Hičkoka (15.00); „Psiho“ (SAD, 1960) Alfreda Hičkoka (17.00); „Pavi somot“ (SAD, 1986) Dejvida Linča (19.00); „Perverzni vodič kroz film“ (VB/Austrija/Hol, 2006) Sofi Fien (21.00).

Andrea Štaka u stvaralačkoj simbiozi sa direktorom fotografije Igorom Martinovićem, napravila je sva tri svoja dosadašnja filma (pre ovoga i kratke igrane „Hotel Beograd“ i „Jugodive“), a saradnju počinju već u fazi scenarija, kad razmišljaju o tome kako priču reći slikama. Podršku nemačkih i švajcarskih producenata dobila je lako jer je ona po pasošu Švajcarkinja i završila je studije tamo, a dosta negativnu konotaciju o ljudima sa ovih prostora koja se može videti iz švajcarskih medijia, prevazišla je time što su, kako kaže, u njenim filmovima u pitanju ljudi, a ne simboli, modeli, klišei. Film se, inače, još od prošle jeseni nalazi u švajcarskim bioskopima i videlo ga je 65.000 gledalaca, što je za autorski film puno. Gledaju ga i naši ljudi koji inače ne idu u bioskop, a gledan je u manjim gradovima takođe naseljenim stanovnicima bivše SFRJ. Film se distribuira i u Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Kanadi, a distribucija u Srbiji planirana je na leto.

Rekordi

Dosadašnja poseta projekcija na 35. Festu, prešla je cifru od 80 hiljada gledalaca, čime je ovogodišnje izdanje već premašilo rekord od prošle godine, kada je ukupan broj prodatih ulaznica bio oko 82 i po hiljade, saopštila je press služba ovog festivala. Među rasprodatim projekcijama nalaze se premijere i reprize „Klopke“ i „Vavilona“, premijera „Kraljice“, „Gojinih utvara“, „Vrati se“… kao i više od 10 projekcija u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari