Gozba za filmske sladokusce 1

Dani savremenog danskog filma, pod sloganom Gozba, biće održani od 20. do 24. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

U glavnom programu ovog uvida u savremenu dansku filmsku produkciju u selekciji reditelja i urednika filmskog programa KCB-a Stefana Arsenijevića našlo se sedam igranih i dva dokumentarna filma.

„Ovih devet filmova odražavaju svu raznovrsnost i kvalitet jedne od vodećih kinematografija u svetu. U selekciji su zastupljeni novi filmovi velikana evropskog filma, poput dvostrukog dobitnika Zlatne palme Bilea Augusta i oskarovke Suzane Bier, ali i nova autorska imena koja upravo suvereno stupaju na scenu“, kaže Stefan Arsenijević.

On napominje da se slogan manifestacije odnosi se na gozbu koju ovi filmovi predstavljaju za filmske sladokusce, ali je i lajtmotiv koji se pojavljuje u gotovo svim ostvarenjima u selekciji. Arsenijević dodaje da će presek savremenog danskog filma upotpuniti i izbor kratkih filmova koji će biti prikazani u Filmskoj galeriji DKC-a, te da će počasni gost manifestacije biti glumica Danica Ćurčić, koja će smotru i otvoriti.

Danica, koja je pre četiri godine proglašena za evropsku glumačku Zvezdu u usponu na Berlinskom festivalu, u rodnom Beogradu predstaviće čak dva filma: „Tiho srce“ Bilea Augusta za koji je dobila godišnje nagrade i danske kritike i Danske filmske akademije, kao i ansambl film „Da skratimo priču“.

Povod programa je sto godina diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, a organizatori manifestacije su Ambasada Danske u Srbiji i Kulturni centar Beograda u saradnji s Danskim filmskim institutom. Ulaznice su u prodaji po ceni od 250 dinara na biletarnici DKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari