Izložba grafika Žarka Smiljanića, profesora beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, otvorena je u Gradskoj galeriji u Užicu. Umetnik se predstavio sa 44 grafička lista u dubokoj štampi, sa motivima pejzaža, uhvaćenih u skoro zelenoj vlažnosti pre početka dnevnog svetla, što izaziva prefinjenu setnost i lirsku magičnost.

Izložba grafika Žarka Smiljanića, profesora beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, otvorena je u Gradskoj galeriji u Užicu. Umetnik se predstavio sa 44 grafička lista u dubokoj štampi, sa motivima pejzaža, uhvaćenih u skoro zelenoj vlažnosti pre početka dnevnog svetla, što izaziva prefinjenu setnost i lirsku magičnost. Mirnoća, nadrealna i skoro nirvanistička, posledica je jednostavnosti grafičkog majstorstva i pročišćenja motiva do geometrijskih formi, a posebnost sivo-zelenog kolorita zrači istinu o (ne)prolaznosti vremena.
Otvarajući postavku, pesnik Dragan Jovanović Danilov, Smiljanića je najavio kao umetnika koga podjednako poštuju i kritika i publika, a potom istakao da pejzaži na njegovim grafikama nisu neka određena geografska mesta, već predeli nastali u dubokom unutrašnjem svetu. Posebno istakavši da se u njegovim delima prepoznaje „grafičko majstorstvo, koje se ne gubi u ludilu perfekcije, već ide dalje od površinske pojavnosti u njihovo metafizičko tajanstvo“, Danilov je dodao da Smiljanić garfikama „ne opisuje, već izražava unutrašnje poimanje pejzaža, koji isijavaju nematerijalni fluid“.
„Na Smiljanićevim grafikama nema ničeg agresivnog i revolucionarnog, već samo usmerenosti na svoj unutrašnji svet. To je čulan i gotovo erotičan odnos prema pejzažu, a kroz atmosferu misterije i tajanstva, artilukuše se metafizičnost prizora“, dodao je Danilov. „Ja veoma sporo radim, i treba mi mnogo vremena da dođem do rešenja koje sam zamislio. Na jednioj grafici provedem i duže od godinu dana“, poverio se profesor Smiljanić.
Žarko Smiljanić rođen je u Pančevu 1956. godine. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, a na tom odseku je sada redovni profesor. Učestvovao je na više od 200 kolektivnih izložbi, a od 1981. godine imao dvadeset jednu samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više od dvadeset domaćih i međunarodnih nagrada za grafiku. Postavku, koja predstavlja njegovu mini-retrospektivu, moguće je pogledati do 24. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari