Na 45. festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma Gran pri Naissa dobio je Nebojša Glogovac za ulogu u filmu „Žena sa slomljenim nosem“, kome je ovo drugi Gran pri na Niškom festivalu, saopštio je juče žiri u kojem su radili Ljiljana Dragutinović, predsednica, i članovi Paulina Manov i Goran Šušljik.

Nagradu za najbolju žensku ulogu Carica Teodora dobila je Branka Katić, za rolu u istom filmu, a laureat nagrade za najbolju mušku ulogu Car Konstantin je Miki Manojlović („Besa“ i „Neka ostane među nama“). Povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu pripale su Vladislavi Milosavljević („Flešbek“) Bogdanu Dikliću („72 dana“). Nagrade za najbolju žensku i mušku epizodnu ulogu dobili su Mira Banjac („72 dana“) i Aron Balaš („Medeni mesec“). Najbolji debitant je Jelena Trkulja („Medeni mesec“).

Gran pri Naissa, koji se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu, prati i novčani iznos od 180.000, a nagrade Carica Teodora i Car Konstantin – iznos od 130.000 dinara. Uz povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu dobija se po 100.000, a uz nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu i najboljeg debitanta – 80.000 dinara. Od prošle godine u zvanične nagrade festivala spadaju i Povelje za najbolja ostvarenja stranog glumca u domaćem filmu, a ove godine ta priznanja dobili su Iva Krajnc („Besa“) i Nikolina Jelisavac („Motel Nana“). Istu povelju dobio je i Rade Šerbedžija („72 dana“), koji je ranije na niškom festivalu osvajao i „domaće“ nagrade, među kojima je bio i Gran pri.

Ovogodišnji Filmski susreti završeni su sinoć, svečanim programom zatvaranja i prikazivanjem gostujućeg filma „Svet je veliki i spasenje je iza ugla“ reditelja Stefana Komandareva, urađenom u koprodukciji Bugarske, Nemačke, Slovenije, Mađarske i Srbije. U zvaničnom programu Festivala je bilo 14 filmova, od kojih su osam koprodukcijska ostvarenja, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari