Najbolji film 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma je dokumentrano ostvarenje iz Holandije, u režiji Petre Lataster Šiš i Petera Latastera, „Ne bez tebe“. Gran pri ovom filmu, izabranom u obe takmičarske selekcije – i međunarodnoj i domaćoj, dodelio je žiri u sastavu: Irena Škorić, predsednica, Vladimir Blaževski, Rainer M. Koeppl, Milorad Glušica i Ventura Durall/Soler.


„Ne bez tebe“ je intimni portret ljubavnog para umetnika u starosti koji moraju da se oproste od života i jedno od drugog. Njihov sin pokazuje kako fotografkinja Hermine i slikar Ger izlaze na kraj sa frustracijama starosti i bolesti. Kako će im ljubav i strast prema umetnosti pomoći u najtežem dobu njihovog života. Žiri je u obrazloženju svoje odluke da nagradi ovaj film, kome je pored Gran prija pripao i novčani iznos od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, rekao: „Rafiniran, emocionalan i dirljiv portret večnih ljudskih tema: ljubavi, života, porodice, umetnosti i smrti.“

Zlatna plaketa Beograda za najbolji film međunarodnog takmičarskog programa i novčani iznos od 2.000 evra pripala je filmu „17. avgust“ reditelja Aleksandra Gutmana iz Rusije. Ista nagrada za najbolji film domaćeg takmičarskog programa pripala je filmu „Yugo, kratka autobiografija“ rediteljke Mine Đukić. Zlatne Medalje Beograd i novčani iznos od 1.000 evra za najbolje filmove po kategorijama domaćeg takmičarskog programa, osvojili su: „Polazak“ Gorana Stankovića kao najbolji dokumentarni film, „360 stepeni“ Maje Đokić kao najbolji kratkometražni, „Aplauz“ Draga Latinovića i Ilije Galonje kao najbolji eksperimentalni, „Vavilonska kula“ Jelene Bešir kao najbolji animirani film. Zlatne medalje za najbolje filmove po kategorijama međunarodnog takmičarskog programa dobili su: „Napredovanje“ Širli Berkovic iz Izraela kao najbolji dokumentarni film, i kratki igrani „Kako sam upoznala tvog oca“ Aleksa Montoje iz Španije u preostale tri kategorije. Dodeljene su i četiri diplome festivala za pojedinačni autorski doprinos u filmovima domaćeg takmičarskog programa: za najbolji snimateljski rad, snimatelju filma „Dobro sam, odoh“ – Ivanu Markoviću, za najbolju animaciju animatoru filma „Mali oglasi“ Andreju Janevskom, za najbolju montažu Vladimiru Radovanoviću za film „Stevan M. Živković“, za najbolji dizajn zvuka Filipu Acoviću za „Plan B“. Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova pripala je Fakultetu dramskih umetnosti.

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, te projekcijom nagrađenih filmova, sinoć je u Domu omladine svečano i zatvoren 58. kratki metar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari