Gran pri za makedonski film "Vidi kakva je" 1

Jubilarni 65. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma završen je srpskom premijerom filma „Preko svih granica“ u režiji Marte Prus, intimnom pričom o životu mlade ruske gimnastičarke. Tom prilikom u Domu omladine dodeljene su i nagrade festivala.

Gran pri za najbolji strani kratkometražni igrani film Martovskog festivala dodeljen je makedonskom filmu „Vidi kakva je“ reditelja Gorana Stolevskog, dok je za najbolji domaći film u istoj kategoriji nagrada pripala ostvarenju „Lijana“ reditelja Ivana Đurovića.

„Film ‘Vidi kakva je’ je snažna kritika aktuelnog političkog i psihološkog trenutka izražena kroz beskompromisni prikaz nezavisne, pozitivne junakinje koja kroz život prolazi odlučno i dostojanstveno. To je precizno režiran film i primer snažnog, autentičnog i upečatljivog autorskog izraza; i aktivan poziv na preispitivanje stereotipa u reprezentaciji žene u savremenom filmu“, obrazložio je žiri, koji je radio u sastavu: Vuk Ršumović, scenarista i reditelj, Olja Sova, selektorka programa New East Cinema iz Londona i Miljenka Čogelja, producentkinja.

S druge strane, žiri je ocenio da se film „LIjana“ bavi „osobenom pričom, koja uspeva da postane univerzalna i kompleksna studija generacijskog konflikta i oštra društvena kritika“. „To je mračni, upozoravajući svet, vešto, strastveno i vizuelno upečatljivo stvoren od strane obećavajućeg mladog autora“, navodi se u obrazloženju.

Gran pri za najbolji film u kategoriji eksperimentalni film/video art dodeljen je ostvarenju „Zvezde Gaomeigua“ autora Marka Grbe Singha, dok je najbolji animirani film „Neputovanja“ u režiji Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg. Za najbolji kratki dokumentarni film proglašen je naslov „Isti“ reditelja Dejana Petrovića, a za najbolji dugometražni dokumentarni film „Wongar“ rediteljke Andrijane Stojković.

Dodeljene su i četiri strukovne nagrade. Nagrada za najbolji dizajn zvuka i montažu pripale su dokumentarcu „Druga strana svega“, odnosno Aleksandru Protiću i Aleksandri Milovanović. Nagrada za najbolju kameru dodeljena je Igoru Maroviću za film „Lijana“, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Marku Grbi Singh za film „Zvezde Gaomeigua“.

Novčani iznos glavnih nagrada za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti, dok za strukovne nagrade ta cifra iznosi 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Martovski festival održan je u Domu omladine u Beogradu po 65. put od 28. marta do 1. aprila, a publika je mogla da pogleda više od 120 filmova, kako u takmičarskim selekcijama tako i u revijalnim programima. Tokom festivala organizovane su i brojne radionice, predavanja i susreti sa autorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari