Knjigom godine iz oblasti teorije književnosti, umetnosti, estetike i filozofije proglašena je studija „Aleksandrijski svetionik – tumačenja književnosti od Aleksandrijske škole do postmoderne“ Slobodana Grubačića, odlučio je juče žiri Drugog programa Radio Beograda, koji ovu nagradu dodeljuje od 2000.

Knjigom godine iz oblasti teorije književnosti, umetnosti, estetike i filozofije proglašena je studija „Aleksandrijski svetionik – tumačenja književnosti od Aleksandrijske škole do postmoderne“ Slobodana Grubačića, odlučio je juče žiri Drugog programa Radio Beograda, koji ovu nagradu dodeljuje od 2000. godine. Iako je član žirija i jedan od utemeljivača ove nagrade akademik Nikola Milošević nedavno preminuo, odluka je doneta jednoglasno a tokom jučerašnjeg javnog žiriranja u studiju Drugog programa, emitovani su snimci sa poslednje sednice žirija kao i izjava akademika Miloševića, u kojima je saopštio uži izbor knjiga kao i svoju nominaciju za nagradu.
U užem izboru od 44 naslova prispelih na konkurs Drugog programa Radio Beograda, takođe jednoglasno, pored knjige Slobodana Grubačića, našli su se i „Problem identiteta: kulturno, etničko, nacionalno i individualno“ Slobodana Divjaka i dvotomna knjiga „Životni značaj filozofije. Izazovi evropeizacije Srbije“ Jovana Aranđelovića. „Aleksandrijski svetionik“, u izdanju Izdavačke knjižarnice Zorana Stojanovića, predstavlja efektno uobličeno i originalno naučno delo, ocenili su članovi žirija, napominjući da je domaća kultura obogaćena izvanrednim naslovima među kojima je sve teže odabrati najbolji. Nakon odluke, u program su uključeni autor i izdavač nagrađenog dela, koji su se zahvalili žiriju. „Očekivao sam ovakvu odluku, jer je u pitanju monumentalno delo, neobično za našu misaonu stvarnost“, istakao je Zoran Stojanović. Profesor Slobodan Grubačić je istakao da je počastvovan nagradom, koja spada u red nauglednijih domaćih priznanja.
Nagrada Drugog programa Radio Beograda za najbolju knjigu u 2006. godini, iz oblasti teorije književnosti, umetnosti, estetike i filozofije, biće uručena 9. februara, na Dan Radio Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari