Predstojeći Osmi Guitar Art Festival, koji će se održati u Beogradu od 11. do 18. februara, predstavljen je juče u Velikoj sali Skupštine grada Beograda. Nakon prikazivanja kratkih najavnih spotova, konferenciju je otvorila PR festivala Ana Veskov, koja je zatim zajedno sa direktorom festivala Boškom Radojkovićem predstavila program, učesnike i goste konferencije koji su na različite načine pomogli održavanje tog festivala.

Predstojeći Osmi Guitar Art Festival, koji će se održati u Beogradu od 11. do 18. februara, predstavljen je juče u Velikoj sali Skupštine grada Beograda. Nakon prikazivanja kratkih najavnih spotova, konferenciju je otvorila PR festivala Ana Veskov, koja je zatim zajedno sa direktorom festivala Boškom Radojkovićem predstavila program, učesnike i goste konferencije koji su na različite načine pomogli održavanje tog festivala. Pored mnogih, konferenciji su prisustvovali i ambasdor Australije u Beogradu Džon Oliver i ataše za kulturu američke ambasade u Beogradu Džonatan Berger, koji su izjavili da im predstavlja posebnu čast da podrže ovako velike umetničke događaje. Specifičnost ovogodišnjeg izdanja Guitar Arta je uvodni program – velika uvertira – kako ga je nazvala PR festivala, koji otvara koncert čuvenog australijskog gitarskog virtuoza Tomija Emanuela (na fotografiji), na Kolarcu 28. januara. Taj period će, između ostalog, obeležiti i koncert mladog Vojina Kocića, pobednika u drugoj kategoriji prošlogodišnjeg takmičenja i otvaranje izložbe Guitar Visual Art u Studentskom kulturnom centru 30. januara. Proširivanje festivalskog koncepta na vizuelnu umetnost obeležilo je festivalsku kampanju 2007, koja je nazvana „Crtežom do zvuka“. Autorka izložbe u SKC, slikarka Svetlana Pavlović Džindo, predstavila je portrete izvođača koji će nastupiti na festivalu u medijumu crteža i kolaža, kojima će izvođači biti najavljivani u štampanim medijima, kao i biltenu festivala.
Dnevni program će, kao i svake godine, biti posvećen majstorskim radionicama, predstavljanju graditelja gitara u Galeriji Artget KCB i takmičenju, koje je od ove godine prošireno na čak pet kategorija. Osmi Guitar Art Festival trajaće čak osam dana, predstaviće najveći broj izvođača dosad i na jednom mestu okupiti nekoliko zaista velikih imena u svetu gitare. Tri kralja festivala, kako su ih najavili organizatori, biće dugoočekivani Džon Vilijams, Pepe Romero (koji će svirati koncert u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića) i Rene Obri, veliki francuski kompozitor i šansonjer na gitari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari