Horor triler na padinama Stare planine 1Foto: Promo

Film koji je u celini snimljen u Srbiji u glavnoj je selekciji predstojećeg Sandens festivala, gde će se održati i svetska premijera 28. januara, kako je najavio zvanični distributer Focus Features (Downton Abbey, Atomic Blond, Fifty Shades of Grey, Brokeback Mountain) koji je deo Universal Pictures.

U pitanju je horor triler „You Won’t Be Alone“ (Nećeš biti sama) reditelja i scenariste Gorana Stolevskog, australijskog reditelja rođenog u Makedoniji.

Postava filma sastoji se od glumačkih zveza iz sveta: Noomi Rapace („Devojka sa tetovažom zmaja“), dobitnica nagrade BAFTA, rumunska glumica Anamaria Marinca („4 meseca“), Alice Englert (Ratched), Carloto Cotta („Tabu“), Félix Maritaud (Sauvage) i Sara Klimoska (film Milča Mančevskog „Vrba“), a tu su i srpski glumci: Dobrila Stojnić, Đorđe Mišina i Đorđe Živadinović Grgur, koje zastupa srpska agencija za talente, Slavic Artist Management, kao i Sofija Jeremić, Marija Opsenica, Mladen Vuković i mnogi drugi. Producenti filma su Kristina Ceyton (The Babadook and The Nightingale) i Sam Jennings (Cargo), kao i producenti iz Srbije, Jonathan English i Nataša Ivić.

Više od 150 srpskih filmskih radnika bilo je deo snimanja ovog filma, uz vođstvo lokalne produkcije iz Srbije, Balkanic Media. Deo srpske ekipe činili su: umetnička direktorka Jovana Mihajlović, set dekoraterka Mina Burić, kostimografkinja Slađana Perić Santrač, menadžer lokacije Stefan Todorović i mnogi drugi.

Snimanje u Srbiji privuklo je produkciju filma zahvaljujući podsticajnim sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz operativno vođenje Filmskog centra Srbije. Film je uspešno izvršio povraćaj sredstava, što je činilo važan deo finansiranja.

Ovaj horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik, koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine na Staroj planini.

Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive. Svi stanovnici na čelu sa Slavkom Kostadinovićem pomagali su filmskoj ekipi svakog dana od ranog jutra. Dozvoljavali su joj da koristi za snimanje njihove kuće, štale, livade i šume pa je gostoprimstvo i toplina tih ljudi bila veoma značajna za rad na ovom filmu.

Jonathan English iz Balkanic Media je rekao: “Razmotrili smo preko 100 sela u čitavoj Srbiji i na kraju smo se odlučili za Pokrevenik kao ključnu lokaciju filma. To je izuzetno i predivno mesto, sa mnoštvom očuvanih starih kuća i prelepom prirodom. Imali smo veliku sreću da sarađujemo sa gospodinom Kostadinovićem, kao i sa porodicama koje žive u Pokreveniku, a koji su pružili neverovatnu podršku za snimanje filma. Kako svaka produkcijska ekipa može uneti pometnju, naš cilj je bio da uvek imamo ekološki pristup i da film ostavi što je manje moguće svojih otisaka.”

Tokom pripreme i snimanja filma, ekipa je oko pet meseci radila i živela oko Pokrevenik sela. Veliki deo budžeta za snimanje potrošen je u toj oblasti i, u znak zahvalnosti za svu velikodušnost prema ljudima koji tamo žive, produkcija je renovirala kuće i štale koje su bile stare i ruinirane, kao i staru zgradu ambulante i pristupni put ka selu.

Osim u Pokreveniku, film je sniman na još nekoliko izvanrednih lokacija na Staroj planini, kao što su reke Pakleštica i Visočica, vodopad Tupavica, a takođe je snimljena značajna scena u Petničkoj pećini kod Valjeva.

Ovaj međunarodni film je pokazao da postoje mnogobrojne mogućnosti u Srbiji za snimanje filmova i izvan Beograda, sa izuzetnim lokacijama poput Stare planine. On je imao ne samo ekonomsku, već i ekološku, filantropsku i promotivnu vrednost za Staru planinu i Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari