Harel je predhodno primio najveću nagradu Nišvila, Car Konstantin, za ukupni doprinos džez muzici, iz ruku Rajana Rolanda, savetnika američke ambasade za medije i kulturu. Ni tom prilikom nije previše govorio. Ali, kada je počeo da svira…Trenuci za pamćenje, pa zašto ne – i džez istoriju!

Nišvil je uz domaću „Zemlju Gruva“ zatvorila saksofonistkinja Kendi Dalfer (Candy Dulfer), koja je nastupila kao gost benda svog oca, Hansa Dalfera (Hans Dulfer), tenor saksofoniste i legende evropske džez i fanki scene. Mada je njen nastup u velikoj meri „deja vu“- na Nišvilu je svirala i 2009., „fanki slatkiš„ je umela da zvuči i drugačije, zahvaljujući bendu svog oca, koji neguje čvršći zvuk, ne bežeći od miksa fanka, džeza i hip hopa. Još jednom je dokazala da je miljenica nišvilske publike koja je „eksplodirala“ čim se ona pojavila na stejdžu. A njen otac, koji je snimao sa brojnim velikanima svetske muzičke scene i vlasnik je desetina kvalitetnih solo albuma, uspeo je da se predstavi i kao šoumen, „dozvoljavajući“ sebi i „tačku“ u kojoj saksofon drži na bradi ili „iskradanje“ sa stejdža i silazak u publiku odakle je nastavio da svira. Otac i ćerka Dalfer, inače, ne nastupaju često zajedno, a objavili su samo jedan zajednički album, „Dulfer- Dulfer“ (2002). Hansu Dalferu je učešće na Nišvilu bio prvi nastup u Srbiji.

Na ovogodišnjem festivalu je, inače, nastupilo oko 400 izvođača iz više od 20 zemalja, medju kojima su bili i Slaj i Robi (Sly&Robbie), Čiko Frimen (Chico Freeman), Milčo Levijev (Milcho Leviev), Stenli Džordan (Stanly Jordan), Mango Džeri (Mungo Jerry), Džeki Rajan (Jackie Ryan), Lari Vučković (Larry Vučković)… Nagrada „Šaban Bajramović“, za fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima, uručena je Slaju i Robiju, magovima dab produkcije koji ulaze u najuži krug najpoznatijih rege muzičara posle Boba Marlija (Boba Marley). Nagradu za životno delo dobio je Miša Blam, džez kontrabasista, kompozitor, aranžer, menadžer, džez publicista, pedagog i slobodni umetnik. Džez sa Nišvila „izvezen“ je i u Bjeljinu (9. avgusta), Novi Sad (10. avgusta) i Beograd (15. avgusta), gde su svirali značajniji učesnici festivala.

Mada je utisak medju novinarima da je je Nišvil ove godine posetilo manje ljudi nego predhodne godine, direktor festivala Ivan Blagojević procenio je da je je muziciranje na zvaničnim i besplatnim stejdževima, u Tvrdjavi, centru grada i alfitetaru na Nišavskom keju, slušalo oko 100.000 ljudi, što je „standardna cifra“. Osim predstavnika ambasade SAD u Srbiji, festival su posetili i ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, kao i predstavnici ambasade Francuske i Indonezije.

Za Ejmi

– Mnogi muzičari i umetnici žive život koji je živela Ejmi Vajnhaus (Emy Winehouse). I pre, a posebno sada, kada je otišla, trebalo bi da bude značajno da je bila zaista izuzetan muzičar, a ne da se uglavnom govori kako je privatno živela i zbog čega je umrla- rekla je Kendi Dalfer, koja je preksinoć, zajedno sa bendom svog oca, Hansa, svirala Ejminu pesmu „Rehab“, sa albuma „Back to Black“, koja je 2007. proglašena „pesmom godine“, a pevačica postala najmladji dobitnica muzičke nagrade „Modžo“ (Mojo) koja se dodeljuje u Londonu. Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući Hans i Kendi Dalfer kazali su da im se izuzetno dopada atmosfera na Nišvilu, a posebno opuštenost, koja se ogleda i u tome da izvodjači i publika nisu strogo odvojeni, pa posle koncerta mogu da provedu vreme zajedno. Oni su rekli da je Nišvil već poznat u evropskim okvirima, što se ogleda i kroz veliki broj pregleda festivala na You tubu.