Glumci članovi Drame SNP u Novom Sadu, u znak podrške i solidarnosti sa glumcima Pozorišta mladih, stupiće večeras u štrajk upozorenja pred predstavu „Ujkin san“, a ukoliko ni to ne pomogne da se smeni direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević, 1. februara počeće generalni štrajk.

Glumci članovi Drame SNP u Novom Sadu, u znak podrške i solidarnosti sa glumcima Pozorišta mladih, stupiće večeras u štrajk upozorenja pred predstavu „Ujkin san“, a ukoliko ni to ne pomogne da se smeni direktor Pozorišta mladih Tomislav Knežević, 1. februara počeće generalni štrajk. Glumci SNP pozvali su sva pozorišta u Srbiji da im se u tome pridruže, a obaveštenje o svojim odlukama pored pozorišnih upravnika, uputili su i novosadskoj gradonačelnici Maji Gojković i drugim reprezentima gradske vlasti koji ne žele da smene nepoželjnog direktora pozorišta.

ART klinika & Bgd

Juče su primarijusi novosadske ART klinike i „Perspektivni“, mladi umetnici sa novosadske Akademije umetnosti, gostovali u beogradskoj Galeriji Remont, gde je u znak solidarnosti sa glumcima Pozorišta mladih, napravljena zajednička fotografija sa beogradskim novinarima, umetnicima i ljudima dobre volje. Tek da glumci iz Novog Sada znaju da nisu sami.

Stoti dan štrajka, nezabeleženog u istoriji srpske kulture, glumci Pozorišta mladih u dobroj mentalnoj i fizičkoj kondiciji, obeležili su performansom „izbacivanja Tomislava Kneževića iz Kuće velikog morala“. Parafrazirajući rialiti šou „U kući Velikog brata“ na TV B 92, glumci su redom u ispovedaonici na stepenišnom ulazu u Pozorište Kneževića nominovali za izbacivanje. Oni su bili obučeni u majice sa natpisom „I ja sam vođa štrajka“ i „Smenite Tomu Kneževića“, a njihov vajni direktor bio je predstavljen lutkom od novinskog papira i zelenim balonom, koji je na kraju pušten da odleti u nebo.
Glumci Pozorišta mladih, kako nam je rekao Ratko Radivojević, pošto ne mogu da igrajuu svom pozorištu igraće humanitarne predstavu za decu u radio kafeu „Braće Butkaj“ Radija 021u Novom Sadu, kao i u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, u Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku, Bečeju, Zrenjaninu i drugim mestima u Vojvodini.
– Mi štrajkujemo zbog umetničkih razloga i ukazujemo na njegovu umetničku nesposobnost. Svi koji ga znaju i koji su sa njim radili, znaju da je Toma Knežević umetnička nula. Znaju da on ništa nije uradio u ovom gradu štgo se umetnosti tiče i sada je došao ovde da uništi dvadeset umetnika koji su ovo pozorište nosili 35 godina – kaže Radivojević. Dvoje glumaca je od Kneževića dobilo otkaze, a još šestoro upozorenje pred otkaz.
U pismu svim pozorištima Srbije i gradskim vlastima u Novom Sadu glumci SNP ističu: „Skupština Grada kao osnivač Pozorišta mladih, dozvoljavajući direktoru Tomislavu Kneževiću da potpuno nezakonito deli otkaze štrajkačima, a za to isto vreme ispod žita zapošljava druge glumce, šalje nedvosmislenu poruku da naše legitimno insistiranje da se na čelo pozorišta i drugih institucija u kulturi postavljaju kompetentni, odgovorni i časni ljudi, može da se završi izbacivanjem zaposlenih na ulicu, čak i protivno zakonu. U ime podrške zaposlenima u Pozorištu mladih koji zbog istrajavanja u svojim ispravnim zahtevima već četvrti mesec ne dobijaju platu, kao i zato što zbog ovakve nebrige osnivača isto to može da se desi i svakom drugom pozorištu i instituciji kulture u zemlji, pozivamo sva pozorišta u Srbiji da se pridruže štrajku i time omasove protivljenje ovakvom katastrofalnom rukovođenju u pozorištima“, ističe se u pismu koje je u ime glumaca Srpskog narodnog pozorišta potpisao Radoje Čupić, poverenik SINGLUS za Dramu SNP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari