Irene Papasfoto EPA/CLAUDIO ONORATI

Federiko Felini, Ketrin Hepbern i Marlon Brando govorili su da je jedna od najvećih i najlepših glumica svih vremena, a ona je očaravala svet i svojim mediteranskim temperamentom, angažmanom, muzikom, zaljubljenošću u život s kojom je otišla i na „onaj svet“ – magična grčka glumica Irena Papas preminula je u 96. godini, objavio je Njujork tajms, a potvrdio portparol grčkog ministarstva kulture.

Uz oskarovca Kostu Gavrasa i kultnu glumicu Melinu Merkuri, Irena Papas je bila najslavnija predstavnica grčke umetnosti i kulture, već na samom početku karijere osvojila je filmski tron, a živela je strasno, hrabro, i sa puno mladalačke radosti.

Kako je izjavila u intervjuu 2002. godine, iako je privatno vrlo retko govorila u javnosti i živela je gotovo inkognito, u tom trenutku, u Italiji, živela je svoju poslednju veliku ljubav, sa muškarcem mnogo mlađim od nje.

Neobična, markantna, prelepa, višestruko darovita u umetnosti, osvojila je brojne nagrade za najbolju glumicu gotovo od samog početka kada se pojavila na filmu – za „Antigonu“ na Berlinskom festivalu (1961), za „Elektru“ u Kanu (1962), za film „Z“ (1969), Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom bijenalu (2009), priznanje „Žena Evrope“ (2000)…, a tu su i tri nominacije za nagradu Oskar.

Glumica koju je papa Jovan Pavle II krajem 70-ih godina pozvao u Sikstinsku kapelu da ona „svojom umetnošću prenese poruku Bogu“, bila je partnerka Bekima Fehmiua u antologijskom serijalu „Odisej“, u produkciji Dina De Laurentisa.

Naš legendarni glumac u naslovnoj ulozi, i Irena Papas kao njegova verna Penelopa koja ga čeka, 1968. očarali su svet svojom lepotom, a ova serija je u njihovim karijerama, koje su postajale velike u svetskim okvirima, bila „vetar u leđa“.

Pet godina kasnije, uz Ričarda Bartona, slavna grčka glumica snimala je film „Bitka na Sutjesci“, u režiji Stipe Delića, jedan od najskupljih u istoriji jugoslovenske kinematografije, u kojem je igrala partizansku majku.

Uloge s kojima je ušla u filmske enciklopedije ostvarila je u filmovima „Topovi Navarona“(1961), „Grk Zorba“ (1964) Mikosa Kakojanisa, koji je dobio tri Oskara i nagradu BAFTA, u kojem je igrala sa Entonijem Kvinom, a scene u kojoj je seljani kamenuju zbog ljubavnika ušle su u antologiju.

U političkom trileru „Z“ Koste Gavrasa, koji je osvojio Nagradu žirija u Kanu, četiri Oskara u najvažnijim kategorijama, Zlatni globus i tri nagrade Bafta, bila je partnerka Žana Luja Trentinjana i Iva Montana, a tokom višedecenijske karijere snimila je više od sedamdeset filmova.

Poslednju veću ulogu ostvarila je 2001, u melodrami DŽona Madena „Mandolina kapetana Korelija“, u kojoj je igrala uz zvezde, Nikolasa Kejdža, Penelope Kruz i Kristijana Bejla.

Karijatida i Brando

Irena Papas je bila rođena 1926. godine na Korintu, a kada je početkom pedesetih godina debitovala u pozorištu, kritičari i kulturna javnost opisivali su njenu lepotu kao da je oživela veličanstvenu karijatidu.

Karijatida kao nadimak pratio je do kraja života, kao i ljubavna veza sa Marlonom Brandom, koju je jednom opisala kao svoju „najveću zaljubljenost i romansu“.

U braku s grčkim glumcem Alilejom Papasom, o kojem se vrlo malo zna, provela je osamnaest godina.

„Volim Rim, zovem ga drugom majkom, a moje srce i prava majka uvek je bila Atina. Kuća u senci Akropolja, šetnja Plakom, muzika u tavernama“, govorila je Irena Papas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari