Integralni "Maus" iz Komika 1Foto: Stanislav Milojković

Između dva Sajma knjiga objavili smo sedam novih grafičkih romana u našim ustaljenim bibliotekama.

Među njima je verovatno najvažnije integralno izdanje Mausa Arta Špigelmana, prvi i jedini grafički roman koji je dobio Pulicerovu nagradu, u prevodu Ane Uzelac.

Knjiga je pre petnaestak godina objavljena kod nas u izdanju Samizdata B92 i imala je dobru recepciju. Ovo je sada integralno izdanje u jednom tomu i tvrdom povezu i trudićemo se da se ona nađe u svim knjižarama jer to je delo bitno i za razumevanje Drugog svetskog rata i Holokausta. Pored Mausa izdvajamo i Dolazak Šona Tana, australijskog umetnika indonežanskog porekla, dobitnika Oskara u kategoriji kratkog animiranog filma.

Ovaj njegov grafički roman je bez reči i obrađuje temu emigracije. Tu je treća knjiga Sigarovog Popaja, u koloru, prvi put na srpskom. Nedostaci Adrijana Tomine su klasičan indi grafički roman, a ovaj autor je najsvežiji glas severnoameričke indi scene sa hladnim crtežom, britkim humorom…

Mogu da pomenem i Čestera Brauna, kultnog kanadskog autora koji nikad dosad nije bio objavljivan u našem regionu i njegovu knjigu Plati pa klati, pa Kući po mraku Dejvida Smola, engleskog umetnika koji se proslavio Šavovima, a knjiga, koju odlikuje njegov izuzetan crtež olovkom i laviranim tušem, priča je o odrastanju, otkrivanju seksualnosti, sa jednim gotovo horor podtekstom poput Stivena Kinga i njegove priče Stand by me – ističe Vuk Marković, glavni urednik izdavačke kuće Komiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari